haditorna

2019.10.09. 17:30

Kézigránátot hajítottak, fegyverrel futottak

Az Országos Haditorna Verseny megyei fordulóját tartották Szekszárdon. A megmérettetés célja, hogy a katonai pályára irányítsa a középiskolások figyelmét.

Budavári Kata

20191009_Szekszárd_Haditorna Szekszárdon _Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Az Országos Haditorna Verseny elődöntőit négy megyében, közöttük Tolnában tartották meg szerdán. Mint azt Vén Csabától, a 10. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetőjétől megtudtuk, az országos döntőre, amelyet Budapesten rendeznek meg áprilisban, a legjobb csapat jut tovább. Az őrnagy azt is elmondta, hogy további két csapatot díjaznak, a Tolna megyei védelmi bizottság a legkatonásabb csapatot jutalmazza. A pontozók ezért azt is figyelték, hogy az egyes állomások között miként mozognak, mennyire egységesek a csapatok. A másik különdíjat a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) megyei szervezete ajánlotta fel a legjobban lövő négyesnek.

A megmérettetést 2013-ban az akkori honvédelmi miniszter hirdette meg. Szekszárdon hatodik alkalommal rendezték meg a megyei fordulót a megyei védelmi bizottság, a MATASZ, a megyei szervezete, a Szekszárdi Sportközpont, a területvédelmi zászlóalj és a medinai alakulat támogatásával.

A tizenkét csoport között lány csapatok is voltak, külön versenyt nekik nem hirdettek. A versenyző középiskolák között volt szekszárdi, dombóvári, paksi és tolnai is. A fiataloknak igen változatos feladatok teljesítésével kellet bizonyítaniuk rátermettségüket, ezek között volt távbecslés, tájolás, elsősegélynyújtás és fegyveres váltófutás, Az ifjak kúsztak, kézigránátot hajítottak. Pontegyenlőség esetén a váltófutás eredményét veszik alapul a bírák.

Vén Csaba azt mondta, hogy a versenyző középiskolások állóképessége átlag feletti. De nemcsak gyorsaságukról, erejükről, ügyességükről tettek tanúbizonyságot a tanulók, hiszen ki kellett tölteniük egy tizennégy kérdésből álló totót is. Erre is tudtak készülni a gyerekek. Az őrnagy elmondta, a verseny célja az, hogy a katonai pálya felé irányítsa a középiskolásokat.

Csapós csapat nyerte a versenyt

A szekszárdi Csapó Dániel Szakgimnázium Csapó 2 nevet viselő csapata végzett a versenyben az első helyen, így ők képviselik a megyét az országos döntőn. Második a szintén csapós Inteam, harmadik az dombóvári Apáczai szakgimnázium Apáczai 12 csapata. A védelmi bizottság különdíját a szekszárdi Adyba járó AK-s lányok, a MATASZ megyei szervezetének díját a szintén adys Hunkapunki érdemelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában