plakátok

2019.10.10. 13:10

Valótlanul állította az ÉSZ, hogy a város nem reagált

TN

Valótlanul állította az Éljen Szekszárd! Egyesület (ÉSZ), hogy az önkormányzat nem válaszolt a választási plakátok elhelyezésével kapcsolatos megkeresésére. Ez szerepel a Pécsi Ítélőtábla döntésének indoklásában. Egyben megállapították, hogy az önkormányzat néhány napon belül kétszer is pontos tájékoztatást adott a jelölő szervezetnek, amely ennek ellenére a mai napig nem nyújtotta be a választási plakátok önkormányzati oszlopokon való elhelyezése iránti konkrét kérelmét. Ezáltal hirdetései továbbra is jogtalanul vannak kint városszerte.

Mint arról korábban beszámoltunk, több ellenzéki online portálon is megjelent a hír, hogy Szekszárdon szeptember közepén ellopták az ÉSZ színeiben induló Illés Tamás belvárosban kihelyezett hirdetőtábláit, ami miatt feljelentést tett. A táblákat azonban nem ellopták, hanem az önkormányzat jóváhagyásával szedték le és adták át a rendőrségnek, mert azokat egyrészt a választási törvényben előírt önkormányzati hozzájárulás nélkül helyezte el a jelölt, másrészt útban voltak a belvárosban, a Szüreti Napok helyszínén. A Helyi Választási Bizottság, majd a Pécsi Ítélőtábla is megállapította, hogy a város jogszerűen járt el, az ÉSZ-t pedig kötelezték a plakátjaik három napon belüli eltávolítására, de ennek azóta sem tettek eleget.

Az ÉSZ a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezethez fordult, amely beadta a Pécsi Ítélőtáblának kifogását, miszerint az egyesület augusztus 29-én benyújtott plakátelhelyezési kérelmére a mai napig nem adott a hivatal érdemleges választ. A Pécsi Ítélőtábla szerint a be nem nyújtott kérelem elbírálását hiába is várták volna. A bíróság megállapította, hogy mind a szekszárdi önkormányzat, mind a polgármesteri hivatal jogszerűen járt el, a választás tisztasága, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint az esélyegyenlőség választási alapelvei az önkormányzat eljárásában érvényesültek.

Az ÉSZ egyesület választási kifogását elutasító határozatokat a Pécsi Ítélőtábla jogerős döntésével helybenhagyta.

Ezek is érdekelhetik