máglya

2020.01.03. 12:30

Bekapcsolódott a fényláncba Simontornya

Foray Nándor

Fotó: Shutterstock

Már évek óta bejáratott közösségi programnak számít a simontornyai máglyaégetés, tájékoztatott Máté Imréné, a Simontornyai Vár intézményvezetője. A rendezvénynek Bence János, a Tolna Megyei Közgyűlés képviselője volt az egyik kezdeményezője. Sikeresnek bizonyult a december 21-i akció, amellyel az év leghosszabb éjszakája, azaz a téli napforduló előtt is tisztelegtek.

A délutáni esővel dacolva részt vett vagy ötven-hatvan polgár az eseményen, az elégetendő fát eleinte nejlonnal takarták, hogy megőrizzék szárazságát. Szerencséjük is volt, mivel amíg a tűz égett, az eső pont szünetelt. A máglya a simontornyai vár két fala között helyezkedett el, a tűz fényében pedig kellemes beszélgetésekre nyílt lehetőség, miközben pálinkát, forralt bort és sült gesztenyét is fogyaszthattak.

A Fénylánc mindig jó alkalom az együttlétre, véli Máté Imréné. Az eseményt sötétedéskor, öt órakor kezdték, és körülbelül nyolc óráig tartott. A máglyát egyéb magyar településeken is meg szokták rakni, például a határon túl, a programot ezért hívják Fényláncnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában