előadás

2020.01.16. 19:10

Előadás az álmok jelentéséről

TN

Forrás: kozeleti.hu

Az ÉrtékSték sorozatban dr. Matók Imre klinikai szakpszichológus előadásában a kölesdiek az álmok jelentéséről hallottak a modern pszichológia megközelítésében. Mint arról a közéleti.hu beszámol, a pszichológus elmondása szerint az álmoknak jelentős szerepe van az életünkben, mert álmunkban problémákat oldunk meg.

Az alváskutatás legnagyobb felfedezése az 1950-es években az volt, hogy az alvásfolyamatot két ciklusra osztották, a lassú hullámú alvás a NREM, és a gyors szemmozgásokkal kísért REM alvásra. Az előadó arról is beszélt, hogy aludni muszáj, és, hogy az alvás nem csak egyszerű passzivitás, pihenés, regenerálódás, hanem az ébrenlétben felhasznált energiatartalékok visszapótlása, a salakanyag elszállítása, az idegrendszer újraindítása.

Az ember hetven életévéből huszonhárom év alvással telik, ebből nyolc év, azaz kétezer nap a REM, azaz az álmodó alvás állapota. A hallgatóság megismerte az álmok fajtái közül a visszatérő, a lidérces, a konfliktusos,a megjelenítő, a problémamegoldó, a problémafelvető, a jelző és a jós álmokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában