megemlékezés

2020.01.22. 10:30

Közösen ünnepeltek, együtt emlékeztek

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Nemrégiben a helyi kultúrházban emlékeztek meg a málenkij robotra elhurcoltakról, illetve a madéfalvi vérengzésről.

A szervezők nevében Kolozsi András elmondta, három évvel ezelőtt merült fel ötletként, hogy Aparhanton is emlékezzenek meg azokról, akiket a településről elhurcoltak Ukrajnába. Édesanyja is érintett volt, hiszen Dombasban 58 hónapot töltött. Ugyanakkor sok székely gyökerű ember él a faluban, akiket viszont a madéfalvi vérengzés érintett, mind két esemény más-más évben ugyan, de januárhoz kötődik.

A rendezvények szervezésében részt vett a még ősszel, a választások után megalakult Német Nemzetiségi Kisebbségi Önkormányzat is. Meghívott vendég volt Köhlerné Koch Ilona a Bonyhádi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki egyben a Magyarországi Németek Országos Szövetségének a tagja is.

A málenkij robotra elhurcolt falubeliekről Ziegler Teréz a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a madéfalvi vérengzésről pedig Bareith Istvánné emlékezett meg. A két szomorú eseményt a jövőben is szeretnék közösen felidézni, mondta Kolozsi András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában