oltások

2020.01.20. 17:30

Nem minden szülő tudott dönteni, hogy beadassa-e az oltást

Az iskolás gyerekek a napokban vitték haza azt a nyomtatványt, amellyel a hepatitis A elleni oltást kérvényezhették a szülők. Utóbbiak közül többen bizonytalanok voltak, érdemes-e beadatni.

Budavári Kata

Forrás: Shutterstock

Nem egy szülő gyermekorvosától kért tanácsot azzal kapcsolatban, hogy beadassa-e a hepatitis A elleni védőoltást. A betegség átadásával kapcsolatban érdemes tudni, hogy széklettel szennyezett víz, élelmiszer fogyasztása jelenti a legnagyobb veszélyt. A vírus a higiéniai szabályok be nem tartása miatt terjed. A kórokozó mosatlan, fertőzött zöldségekkel, gyümölcsökkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt vagy átsütött tengeri ételekkel, széklettel szennyezett kézzel, tárgyakkal és fürdővíz útján is terjed.

Hazánkban nem jellemző, bár az elmaradott térségekben előfordult a kór az utóbbi időben. Többek azt a tanácsot kapták a gyermekorvostól, hogy akkor adassa be csemetéjének a vakcinát, ha Közép- vagy Dél-Amerikába, Mexikóba, Ázsiába, Afrika, Kelet-Európa és Dél-Európa egyes országaiba terveznek utazást.

Mi dr. Győri Gábor szekszárdi házi gyermekorvost kérdeztük a témában. Elmondta, hogy nem kötelező, hanem választható oltásról van szó. Magyarországon elsősorban azoknak javasolják munkájuk miatt, akik szennyvíztelepen, tisztító műhelyben dolgoznak vagy külföldre utaznak, esetleg rendszeresen fogyasztanak tengeri herkentyűket. Dr. Győri Gábor kifejezetten oltáspárti, ám mint kiderült, az általa is ajánlott vakcinák között jellemzően nem szerepel a hepatitis A elleni vakcina.

Az orvos ugyanakkor kifejezetten örül annak, hogy bárányhimlő ellen oltják a gyerekeket, és azoknak, akik életkoruk miatt nem kapják, javasolja a beadatását. Azt is elmondta, jelen tudásuk szerint ebben az esetben a védettség egy életre szól. Szintén javasolja a fertőző, járványos és gyakran halálos kimenetelű agyhártyagyulladás elleni oltást, valamint a csecsemők hat hetes és hat hónapos kora között adható rota vírus ellenit. Arra is felhívta a figyelmet, hogy még most is kérhető az influenza elleni vakcina, ha valaki néhány nap múlva mégis beteg lesz, a védettség bizonyos mértékig akkor is kialakul.

Sok a tévhit az oltásokkal kapcsolatban

A védőoltásoknak köszönhető, hogy olyan félelmetes betegségekkel mint a torokgyík, a tetanusz vagy a járványos gyermekbénulás gyakorlatilag nem kell számolnunk hazánkban. Sajnos, ezek a fertőzések továbbra is léteznek közvetlen környezetünkben vagy a Föld nem túl távoli pontjain, ezért nem lehet abbahagyni a védőoltásokat. Ennek a problémának az időszerűségét jelzik a környező országokban zajló kanyaró járványok. A magas magyarországi átoltottságnak köszönhető, hogy hazánkban nem tud elterjedni ez a súlyos, akár halálos fertőzést okozó vírus.

Az „információs társadalom” fejlődése miatt a védőoltások fejlesztésén és alkalmazásán dolgozó szakemberek számára ugyanakkor egyre súlyosabb problémává vált az áltudományos információk terjedése, a közösségi oldalakon is sok a hamis információ. Nem megy át a köztudatba például az, hogy a védőoltás ellenzők egyik legfőbb érve, hogy a kanyaró elleni oltás esetlegesen autizmust okoz, nem igaz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában