Tavaszváró Méhésznap

2020.02.17. 07:00

Méhészek és mézet kedvelők találkoztak a megyeszékhelyen

Tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Tolna Megyei Méhész Egyesület a Tavaszváró Méhésznapot. A szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban a negyven kiállító mellett szakmai előadásokkal várták az érdeklődőket.

Mauthner Ilona

Fotó: Kiss Albert

Megtelt érdeklődőkkel a rendezvényterem. A gyermekekkel érkezők körében elsőbbséget élveztek a mézeskalács készítmények, mézes italok, sütemények, a gazdák pedig a különböző méhészeti eszközöket nézegették, vásárolták.

Mindeközben az előadóteremben egymást váltották a szakmai rendezvények. Dr. Tófalvi Melinda és Szász Mátyás a méhek életéről, az úgynevezett Barabási törvényekről beszélt. A méhek nagyon sokféleképpen csiszolják, sajátos utakon mentik át az új nemzedékekbe genetikai bölcsességüket. A méhanya a szakirodalom szerint 7-9 évet is él. A faj ennyi ideig tudja életképesnek tartani egy-egy megalkotott genetikai szerkezetét. Ez az idő elég hosszú ahhoz, hogy a szerkezet életrevalósága alaposan letesztelődjön, hangzott el az előadáson.

Szemerits Eszter mézkirálynő, aki maga is méhész, a növényvédelem és a méhészet kapcsolatáról beszélt. Mint mondta, a gazdák bajban lesznek a következő években, hiszen a most még engedélyezett növényvédelmi szereknek több mint a felét nem használhatják, ami a gazdálkodás során jelenthet nekik gondot. Papp Zoltán méhegészségügyi felügyelő pedig a nyúlós költésrothadásról mondott újdonságot, miszerint a tudományos vizsgálatoknak köszönhetően korán felismerhető ez a betegség, amivel a terjedését le lehet szűkíteni.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke utolsóként kért szót. Mint mondta, hosszú évek után idén sikerült először pozitív érdekképviseletet elérni az unión belül is, az unió huszonhét agrárminisztere közül huszonkettő megszavazta, hogy az élelmiszerkönyvet módosítsák. Vagyis a harmadik országból érkező mézek értékesítését nyomon követik, illetve kevesebb vegyszer felhasználását engedélyezik. Az agrárpolitikán belül külön fejezet foglalkozik majd a méhekkel, méhészekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában