együttműködési megállapodás

2020.03.11. 20:00

A cél: felzárkóztatni a leszakadó rétegeket

Mácz Katalin

Fotó: Mártonfai Dénes

A szegregált élethelyzetek felszámolása érdekében a Dél-Dunántúl régió tizenhárom települése – köztük Tolna megyéből Fadd és Pári – valamint a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság írt alá együttműködési megállapodást ma Faddon. Balogh Imre területi koordinátor elmondta, a leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatását célzó munkát a főigazgatóság infrastruktúrával és szakmai tanácsadással igyekszik segíteni. A korábbi „telepfelszámolási” programok tapasztalatait kívánják átadni annak érdekében, hogy a jelenlegi munka minél eredményesebb legyen.

Az összesen négy és fél milliárdos pályázati forrásból megvalósuló projekt részeként – a csatlakozó településeken – szociális munkások segítenek felkutatni azokat az embereket, akik alacsony iskolai végzettségűek, és tartósan munkanélküliek. Számukra – képzést is tartalmazó – egyéni fejlesztési programot dolgoznak ki, kiegészítve azt egészségügyi és egyéb közösségi szolgáltatásokkal. Szintén a program részeként vállalta minden csatlakozó település, hogy a 21. századi követelményeknek megfelelő, nagyobb létszámú családok befogadására alkalmas szociális bérlakásokat alakítanak ki. Akár meglévő ingatlan felújításával, akár újak megépítésével – tette hozzá Balog Imre.

Faddon öt szociális munkást alkalmaztak, akik százhárom embert vontak be a programba. Ők már részt vettek, vagy jelenleg vesznek részt valamilyen képzésen. Fülöp János polgármester elmondta, egyebek mellett bolti eladó, targoncavezető, vasbeton-szerelő és családgondozó tanfolyamok indultak. Három kilencven négyzetméteres, négyszobás családi ház már megépült Faddon, kettőt pedig hamarosan felújítanak. A közösségi terek – vagyis a tanodai szolgáltatást, utógondozást, közösségi programokat biztosító csillagpontok – rendbehozatala is rövidesen megkezdődik.

Páriban hatvan embert vontak be a programba. A képzések nagy része – például a kőműves, vagy a bábkészítő – már lezárult, már csak a varrótanfolyam maradt hátra. Glück Róbert polgármester elmondta, a program részeként a településen három szociális bérlakást és egy közösségi teret alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában