hitélet

2020.03.11. 14:17

Lengyelországi pápaszobrot kapott a város

Egyre erősödik a II. János Pál pápa iránti tisztelet a tolnai katolikusok körében. Köszönhető ez Rózsa László diakónusnak is, aki korábban a szentatya hajszálait tartalmazó ereklyét hozta a városba, most pedig egy kisebb szoborral érkezett Lengyelországból. Az alkotás, megszenteléséig a templomban áll, utána a plébánia közösségi termében helyezik el.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

A történelmi lengyel város, Przemyśl mellett egy faluban készülnek II. János Pál pápa szobrai – bronz hatású műgyantából –, különböző méretben. Egy közel egyméteres alkotást hozott most Tolnára Rózsa László. Az ismert vállalkozó, aki egyházi szolgálatot is ellát, mint diakónus, nagy tisztelője a szentté avatott pápának. Közvetítésével került a tolnai templomba a szentatya hajszálait tartalmazó ereklye, két évvel ezelőtt.

Átmenetileg a szobrot is a templomban helyezték el, az egyik mellékoltáron. Március 29-én szenteli majd meg Ravasz Csaba plébános. (Azért választotta ezt a dátumot, mert ez a pápa halálához – április 2-ához – legközelebb eső vasárnap.) Utána a plébánia nagytermébe kerül a szobor. Attól kezdve az a közösségi helyiség Szent II. János Pál pápa nevét viseli majd.

Rózsa László sokat mozog magas egyházi körökben, itthon és külföldön. Sokat utazik, szertartásokon az egész Kárpát-medencében közreműködik. Látott már el szolgálatot körülbelül harminc egyházmegyében. (Magyarországon 12 egyházmegye van.) Gyakran jár a Felvidékre, Erdélybe és Kárpátaljára is. Jó a kapcsolata a munkácsi püspökkel, Majnek Antallal, s az ő révén ismerkedett meg a szomszéd egyházmegye élén álló lembergi érsekkel, Mieczyslaw Mokrzyckivel, II. János Pál pápa egykori másodtitkárával. Tőle hozott 2018-ban két hajereklyét: egyet Tolnára, egyet a Gödöllő melletti Máriabesnyőre. Vérereklyét és a pápa miseruhájának darabkáiból készített ereklyéket is kapott.

Fontos küldetésének érzi a pápa tiszteletének erősítését. Szobrot már legalább tíz településre vitt.

Nem az ereklye, hanem Isten segít

Vannak elsődleges, másodlagos és harmadlagos ereklyék. Az elsődlegesek a szent testéből származnak, a csonttól a hajig, de a felfogott vér is lehet ilyen. A másodlagosaknak a használati tárgyak számítanak: toll, könyv, bögre, ruha stb. A harmadlagos ereklye pedig az, amit a szent bizonyítottan érintett. Az egyházi vezetők azt hangsúlyozzák, hogy az ereklye nem valami fétis, nem önmagától gyógyít, hanem Isten által. Közvetít, a szent közbenjárásával, az ég és a föld között.

II. János Pál pápa véréből, hajszálaiból, miseruhájából sok ereklyét készíttetett egykori másodtitkára, Mieczyslaw Mokrzycki lembergi érsek. Az ereklyék nem árucikkek, nem vásárolhatók meg. Kérhetők, és – mérlegelés után – kaphatók. Az érsek, lelkes segítőivel már sok olyan helyre eljuttatott különféle ereklyéket, ahol erős a 2014-ben szentté avatott pápa iránti tisztelet. Az ereklyék számozottak, és hitelességüket igazoló okmánnyal rendelkeznek. A tolnai például az 561. hajereklye.

Borítóképünkön: Ravasz Csaba tolnai plébános és Rózsa László diakónus a Lengyelországból hozott pápaszoborral

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában