előadás

2020.03.03. 12:30

A kovászos kenyeret elnyelte a profitérdek

Szeri Árpád

20200226_Szekszárd_Mester Károly előadása_Fotó: Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Nem marketing szempontok, hanem a biológia és a teremtés törvényei vezetik. Ezt vallja Mester Károly, aki nemrég tartott előadást Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban, az Egész-ség Szabadegyetemen. A formabontó, a fősodortól eltérő gondolatairól ismert agrár­mérnököt Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke köszöntötte és ajánlotta a közönség figyelmébe.

Egészség és táplálkozás a megváltozott világunkban – ezt a témakört részletezte a szakember, nem véletlenül. Mint arra rámutatott, a több évtizede első számú gyakorlatnak számító vegyszeres mezőgazdaság káros hatása jól látható az állatállományon. Ne legyenek kétségeink, ezen hatás alól az ember, mint fogyasztó sem vonhatja ki magát. Egy másik jellemző példa: egykoron a mindennapi kenyér hagyományos kovászos módszerrel készült, manapság viszont adalékos technológiával kerül ki a sütőkből. Mivel az utóbbi eljárás olcsóbb, jövedelmezőbb, ezért uralkodóvá vált a piacon.

Mester Károly erőteljes fenntartással beszélt a teljes kiőrlésű lisztről. Hasonlóan kritikusan említette a feldolgozott búzacsírát és a korpát is. Mint mondta, elődeink jól tudták, hogy a szervezetnek semmi szüksége kemény, emészthetetlen maghéjra. Nem véletlenül volt Magyarország malom, nem pedig darálógép nagyhatalom. Van-e megoldás? Azaz menekvés ebből a csakis profit érdekek mentén működő rendszerből? Az előadó szerint van, és néhány sokatmondó példát említett. Az 1989-es hazai sertésállomány mára kevesebb, mint negyedére csökkent. Avagy, jelenleg Ausztriában a biotermelés aránya 20 százalék, nálunk csak 3 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában