idősek otthona

2020.04.05. 20:00

Overall, orvosi maszk védi az ápolókat

Új szakaszba érkeztek a koronavírus-járványveszély miatti intézkedések az idősotthonokban. Erről Horváthné Gyánó Bernadett, a dombóvári Gondviselés Háza Idősek Otthona intézményvezetője adott tájékoztatást.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött fotó

A jelenlegi járványügyi helyzetben már a kidolgozott cselekvési terveken van a hangsúly. Fenntartójuk év eleje óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

– A kapott protokoll szabályokból felkészültünk, tudjuk, mi a teendő a fertőzés megjelenése esetén. Védőeszközöket, overallokat, orvosi maszkokat, lábzsákokat, fertőtlenítőszereket is kaptunk. Nem tudni, mikor lesz vége a járványnak, de reméljük, minél hamarabb visszazökkenhetünk a régi kerékvágásba – tette hozzá.

Az otthon két telephelyén hetvenhárom, illetve harminchét idős emberről gondoskodnak. A legidősebb kilencvennyolc éves. Az intézményben konyha, mosoda működik. Az utasításokat első pillanattól kezdve szigorúan betartják. Megnyugtató számukra, hogy olyan csapat áll mögöttük, amely profi a vészhelyzetek kezelésében. A látogatási és kijárási tilalom miatt egyelőre nincs problémájuk. Az idős lakók elfogadták a helyzetet, hozzátartozóikkal folyamatos a kapcsolattartás telefonon, online videofelületen, interneten.

Az idősek otthonában hatvan tagú személyzet dolgozik. Horváthné Gyánó Bernadett elmondta, büszke kollégáira, mert segítik egymást, fegyelmezetten dolgoznak, saját otthonaikban is betartják a szigorú előírásokat. A járványveszély miatti helyzet mindannyiukat megterheli fizikailag és lelkileg. Az utasítások betartása egy folyamatos koncentrált állapotot, odafigyelést igényel a megnövekedett feladatellátás mellett. A dolgozókat a védőeszközök biztosításán túl mentális támogatással igyekeznek segíteni. Az intézményben elsődleges céljuk, hogy megóvják az idősek egészségét, elkerüljék a lehetséges koronavírus-fertőzést, a kollégák családtagjait is biztonságban tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában