A töriérettségi sem volt tragédia

Nem találták vészesnek a történelemvizsgát sem az iskolaigazgatók. Bizonyos témakörökre ráadásul lehetett számítani 2020-ban.

Foray Nándor

Fotó: Molnár Gyula

Minden rendben zajlik, mondta Koller Tamás, a szekszárdi Kolping Iskola igazgatója. Abszolút be tudják tartani az egészségügyi óvintézkedéseket. Összesen harminc érettségizőjük van, de nem minden tárgyból vizsgázik mindenki. Három teremben folyik a számonkérés: történelemből az egyikben kilencen, a másikban nyolcan, a harmadikban hárman írtak dolgozatot.

Kétféle diák érettségizik náluk: nappali és esti tagozatos. Utóbbiak élettapasztalatukból kifolyólag talán könnyebben veszik az akadályt, de a nappalisok is állják a sarat. A mostani érettségire történt felkészüléshez a korábbi évek érettségi feladataival gyakoroltak, és könnyebbnek ítélték meg az ideieket.

Föl tudták készíteni a gyerekeket, mondta Csanádi Zoltán, a paksi Energetikai Szakgimnázium igazgatója. Az ESZI kidolgozott hardveres és szoftveres feltételekkel rendelkezik, ami biztosította a digitális munkarend hatékonyságát. Három bejárat van, a középszintű érettségi vizsgát íratták a főépületben. Profin megy a beléptetés reggel, a diákok egymástól elszeparáltan, legalább két méter távolságra mozognak, kézfertőtlenítőt használnak és kötelező a maszkfelvétel. Külön-külön megy be a négy osztály. Egy teremben hatan ülnek mindössze.

Történelemből 126 középszintű és 14 emelt szintű vizsgát írtak az ESZI-ben. Matematikából 121-en érettségiztek középszinten, 18-an emelten. A magyar nyelv és irodalom érettségit 124-en tették le középszinten, emelt szintű vizsgázó ebből nem volt. Pakson egyébként egyedül az ESZI ad teret emelt szintű vizsgáknak. Május 7-én angolból hatvanan középszintű, negyvenen emeltszintű érettségit írnak, az angol érettségit sokan megcsinálták tavaly előrehozottan.

Trianon elkerülhetetlen volt

Andorka Gábor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium intézményvezetője elmondta, milyennek látta a szerdai történelemvizsgákat. Középszinten a rövid feladatokat ezúttal hosszabb forrásanyaggal látták el, többet kellett hozzájuk olvasni. Több konkrétumra kérdeztek rá, évszámokra, személynevekre. Az esszéfeladatok mindkét szinten barátságosak voltak, és akadt egy-két „joker”: idén van Trianon századik évfordulója, valamint Károly Róbert gazdaságpolitikája is hálás témakör volt. 120-an közép-, és 29-en emelt szinten vizsgáztak történelemből a Petőfiben.

Borítóképünk a paksi Energetikai Szakgimnáziumnál készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában