Akinek nem erőssége a matematika, az is magabiztos

Legyőzték a nagy mumust: túl vannak a matematikaérettségin a középiskolák végzős diákjai. Senki nem panaszkodott arra, hogy megugorhatatlan lett volna a szint.

Foray Nándor

Fotó: Molnár Gyula

Csajági Sándor, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium intézményvezetője számolt be a járványhelyzet miatt rendhagyó matematikaérettségiről. Az utcán rendőrök felügyeltek, hogy ne történjék csoportosulás. A nyolc órától fél kilencig folyamatosan érkező vizsgázók igénybe vették a három rendelkezésre álló bejáratot. A bejáratoknál egy felügyelő tanár és egy kisegítő (takarító vagy udvaros) figyelt arra, hogy a tanulók rendesen fertőtlenítsék a kezüket, illetve kapjanak maszkot, ha nem volt nekik.

Utána minden diák fölment, fölvette az előző nap leadott és fertőtlenített négyjegyű függvénytáblázatot, és helyet foglalt. Az előző években megszokott, tanulók közti folyosói beszélgetés, nyüzsgés elmaradt, mindenki a helyén várta a kilenc órás kezdést.

Csajági Sándor mint matematikatanár úgy látta, újszerű, meglepő feladat nem volt, és mivel a feladatok több részből álltak, a gyengébb tanulók is találhattak maguknak olyan feladatrészt, amelyet biztosan meg tudtak oldani. Kollégái minden módszerrel tartották a kapcsolatot a tizenkettedikesekkel a digitális oktatás keretén belül is, a feladatmegoldás és a visszajelzés a tanárok felé rendszeresen folyt. Ennek megfelelően arra számít, a mostani érettségi teljesítmények nem lesznek rosszabbak, az előző éveknek megfelelő eredményt remél.

Kedden kilencvenegyen érettségiztek a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban matematikából, köztük esti tagozatosok és külsősök is, mind középszinten. Összesen százkét vizsgázójuk van ebben a szezonban. Emelt szintem érettségiző Vak Bottyánosok is vannak, csak ők más iskolában vizsgáznak. Júniusra szóbelizni öt tanulót várnak testnevelésből.

A maszk- és kesztyűviselésen és a fertőtlenítésen kívül is minden rendesen zajlott, közölte dr. Szenyéri Zoltán, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium igazgatója. Maszkot az igazgató, minden tanár és a gyerekek jelentős része hordott. A vizsgázók beléptetése gördülékenyen ment, köszönhetően annak, hogy náluk több bejárat van, amelyek egyenrangúan használhatók. A diákok fegyelmezetten érkeztek, általában egyesével. Kézfertőtlenítést követően ültek helyükre. Elég nagyok a termek, azokban öt-hatan, a legtágasabbakban kilencen tartózkodtak. Az igazgató és kollégái háromméteres távolságot biztosítottak az emberek közt.

Aki tanárként, szakmai szemmel nézett rá a feladatlapra, úgy ítélte meg, az első feléből ezúttal is illik összehozni a kettest. Matekból nyolcvanhárman érettségiztek a Dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumban, magyarból és történelemből többen, mert emelt szintű vizsgázás is folyik az iskolában. Volt nap, amikor kilencvenöt körül mozgott a létszám. Matematikából viszont Szekszárdon tettek emelt szintű vizsgát a diákjaik.

Csütörtökön angolból vizsgáznak majd sokan. Biológiából és földrajzból is jön vagy húsz érettségiző, a többi tárgyból már csak néhány tanuló. Az igazgató picikével gyengébb érettségi eredményekkel számol, mint a korábbi években, mert eddig a szóbelivel a gyerekek jelentős része javított. A szóbelik hiánya azt is jelenti azonban, hogy a felvételi ponthatárok esni fognak. Így akik továbbtanulásban gondolkoznak, nem feltétlenül járnak rosszabbul.

Ki tudták számolni őket

– A matematikaérettségit egyszerűnek találtam. Bár 45 percünk volt rá, 20 perc alatt végeztem vele, így többször ellenőrizni is tudtam. A második rész is flottul ment, meglepően jól. A mai napot már kicsit fáradtabban kezdtem, mint a tegnapit, de azt érzem, hogy jól teljesítettem. Mikor a választható feladatokhoz értem, még majdnem másfél órám vissza volt, nyugodtan válogattam a feladatok között. A 18-as feladatot hagytam ki, a másik kettő minden részét sikerült kiszámolnom – mesélte egy szekszárdi diáklány.

– Azt tudni kell, hogy nem erősségem a matek. Az első rész elején pontosan olyan feladatokat kaptunk, amilyenekre számítottam a korábbi évek feladatsoraiból. A vége fele akadtak azért nehezebbek is. A második részt is vegyesnek ítélem meg, de többnyire egész jól megoldható feladatoknak tartom őket – árulta el egy másik érettségiző fiatal hölgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában