sörteszt

2020.05.22. 16:20

Igazán különleges élményt nyújt a DDH Fruit Works sour ale

Fekete Dávid

Forrás: Shutterstock

Ezúttal egy nagyon szokatlan sört tesztelünk a szekszárdi Brew Your Mind sörfőzde kínálatából: egy savanyú, gyümölcsös felsőerjesztésű sört. Ez az ananászos, mangós, laktózos DDH Fruit Works sour ale.

A címke ezúttal is előre vetít valamit, amiről nem igazán tudjuk, mi is az, de azt igen, hogy valami bohókás, furcsa, ízbombaszerű dolog lesz. Nem tudjuk, csak sejtjük. Aztán kibontjuk a dobozt, kitöltjük a sört a pohárba, és furcsán szemléljük az eredményt. Egy átláthatatlan, barackos üdítőlé benyomását kelti a sör. Habja alig van, inkább vékony hártya keletkezik csak a sör tetején. Illatában elsősorban az ananász dominál némi savanykás illattal együtt. Majd az első korty összerántja az ember száját, az ízlelőbimbókat egyszerre rohanja le az elképesztő savanyúság. Nem savanykásság, kőkemény savanyúság. Mint a régi savanyúcukrok. Az ember megrémül, de a kíváncsiság hajtja tovább. Második kortyra már nem annyira mellbevágó az élmény, lassan előtérbe kerül a mangó és az ananász is. A savanyúságot ez nem egyensúlyozza, sőt, az enyhe, de markáns szénsav rátesz egy lapáttal, de ez nem is gond, hiszen egy sour ale-ről beszélünk. A pohár végénél már viszont sokkal inkább az ananászos-mangós édes-savanyú ízvilág dominál, enyhe keserűséggel.

A sör nem lesz könnyen iható. Elképesztően savanyú, eltelíti az ember száját, az ízlelőbimbók nem térnek magukhoz jóval a pohár kiürülése után sem. Azonban frissítő, és erős sörről van szó, egészen pontosan 7,7 százalékos alkoholtartalommal rendelkezik a DDH, ebből viszont szerencsére semmit sem érzünk. Egy minden elemében különleges sör lett, ami elképesztően izgalmas, új élményt nyújt. Abban is biztos vagyok, hogy megosztó sör ez, hiszen klasszikus sörjellege nem igazán van, illatában enyhén jelen van ugyan, de ízében nem, maximum a kortyok végén. A laktózzal viszont vigyázni kell, ha valaki érzékeny rá, annak ez az ital nem pálya. Ahogyan azoknak sem, akiknek gondjuk van a gyomorsavukkal, mert ez a sör megtolja azt is rendesen. Mivel azonban ebből úgysem lehet sokat meginni egy alkalommal, ez talán nem olyan nagy probléma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában