felújítás

2020.05.26. 15:30

Megújul egy hősi halott sírja

Brunner Mónika

2020.05.25 Szekszárd, Szekszárdon a Baka Múzeumban tulajdonosa Tálosi Zoltán mutat régi repülőgép maradványokat. Rotort és géppuskát. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az 1944-ben Nagyszokoly közelében lezuhant, hősi halált halt Kovács Sándor repülőhadnagy nagyszokolyi temetőben található sírjának felújítási munkálatai kezdődnek a tervek szerint csütörtöktől. A munkák a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szekszárdi 10. katonai Igazgatási és Érdekvédelmi irodája, valamint a Szekszárdi Baka Múzeum együttműködésével történnek. Erről Tálosi Zoltán, a Baka Múzeum munkatársa adott tájékoztatást.

Kovács Sándor magyar pilóta az 1990-es évek elejéig névtelen hősként volt eltemetve, 1995-ben sikerült azonosítani a személyét. Bűntény is kapcsolódik sírjához: arról az alumínium légcsavartollat 1996-ban lefűrészelték, eladták, helyére az eredeti, meggörbült légcsavartollhoz hasonló másolat került. Ez eredetileg a sírban volt, de az 1998-as felújításkor ez már nem került vissza oda. A Medinán kényszerleszállást végző és hősi halált halt Demeter Ákos repülőgépéről származik az a légcsavartoll, amelynek másolatával megújult 1998-ban a síremlék. A szekszárdi Baka Múzeum gyűjteményében ez is megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában