koncertek

2020.05.14. 10:30

Oldják a bezártság okozta feszültséget

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Tolnán öt helyszínen adott rövid koncertet vasárnap délután a budapesti Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes. A kvintettet két trombitás, egy harsonás, egy kürtös és egy tubás alkotja. Utóbbi, aki egyben a zenekarvezető, Kovács Zalán László így összegezte önzetlen vállalásukat: – Ha a taxis megteszi, hogy ingyen fuvarozza az orvosokat, az étteremtulajdonos ingyen ad pizzát az egészségügyiseknek, akkor mi is tehetünk ilyen felajánlást. Azt csináljuk, amihez értünk: kultúrát, örömet viszünk a bezártságtól szenvedő emberekhez, főként a lakótelepeken élőkhöz.

Az együttes 1998-ban alakult. A térzene program a kulturális államtitkárság kezdeményezésére jött létre, még jóval a járvány előtt. A kvintett a zene világnapján, 2019 októberében kapcsolódott be a szabadtéri, hangosítás nélküli koncertezésbe. Vezetőjük hangsúlyozza, hogy ez nem egy tűzoltózenekar, hanem profi előadókból álló művészegyüttes. Általában koncerttermekben, templomokban állnak közönség elé. De fesztiválokon és köztereken is fújják, ha úgy alakul.

Eddig – az elmúlt három hét során – 65 járványkoncertet adtak országszerte. A mostani hétvégén négy településen igyekeztek oldani a bezártság okozta feszültséget: Balassagyarmaton, Budapesten, Pásztón és Tolnán. A klasszikus élőzene konkurált a tévéműsorral. Sok tapsot kaptak a házak elé kiálló érdeklődőktől és az erkélyek közönségétől. Tolnára a polgármester, Appelshoffer Ágnes hívta meg őket, aki maga is zeneközeli ember; kórusban énekel. Fújták a rezet az idősotthon előtti téren, három tömbházas városrészben és a Holt-Duna partján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában