népi mesterségek

2020.06.09. 11:30

A leendő szakkörvezetők oktatása a cél a kistelepüléseken

A leendő szakkörvezetőket oktatják a kistelepüléseken a népi mesterségekre. Szeretnék elérni a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjai, hogy minél többen válasszák a kézműveskedést.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

A Csoóri-programnak köszönhetően mintegy 4,5 milliós támogatáshoz jutott a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület. Ezt elsősorban szakkör jellegű képzések finanszírozására fordítják, több helyszínen, megyeszerte. Csakhogy a járvány közbeszólt. A szakkörök egy része épphogy befejeződött, más részük félbe szakadt, s van, ami még el sem kezdődhetett. Az egyesület vezetője, Komjáthi Tamásné így összegzi a helyzetet:

– Az a célunk, hogy a kistelepüléseken élőknek kedvet adjunk ahhoz, hogy a népi mesterségek valamelyikét válasszák szabadidős tevékenységnek. Ezeken a harminc- illetve hatvanórás képzéseken azokat tanítjuk meg szőni, gyöngy­ékszereket, bőr- és csuhémunkákat, tutyikat készíteni, akik majd továbbadhatják az ismereteket a saját környezetükben. Vagyis, a leendő szakkörvezetők oktatása kezdődött meg, illetve folytatódik a veszélyhelyzet feloldása után. Az elszámolást június 30. helyett december 31-ig kell leadni.

Főfoglalkozásként nagyon kevés fiatal választja a kézművességet. Felsőfokú képzés nincs, középfokú is csak itt-ott. Aprólékos a munka, alapos elméleti és gyakorlati tudást igényel, ugyanakkor csekély a jövedelmezőség. Gyakoriak az értékesítési gondok, a sorozatgyártott bóvli sokszor kiszorítja a piacról a míves, egyedi termékeket. Nehéz állni a sarat, de ezek a szakkörök legalább a fennmaradásukat segíthetik az eltűnőben lévő mesterségeknek. Az elnyert pénzből más programokat is szervez az egyesület. Például egy debreceni tanulmányutat, illetve egy nagyszabású, regionális kiállítást. Ez a szüreti napokhoz kötődő rendezvény lesz. Ha az elmarad, ezt akkor is megtartják szeptemberben. Az országos népművészeti pályázat előrostájáról van szó. Baranya, Somogy és Tolna megye kézműves mesterei hozzák Szekszárdra a munkáikat, és a legjobbak jutnak tovább a budapesti döntőbe.

– Arra is lehetőség lesz ekkor – hívja fel a figyelmet Komjáthiné –, hogy a pedagógusok a kiállítás helyszínén, népismeret-, honismeretóra keretében mutassák be a gyerekeknek a Dél-Dunántúl tárgyalkotó népművészetét.

Szakkörök keretében adják tovább a tudásukat

Neves tárgyalkotók tartják a szakköröket – átmeneti szünet után – megyeszerte. (Van, amelyik már befejeződött.) Decsi Kiss Mária a népművészet mestere (gyöngyfűzés, Őcsény), Komjáthy Tamásné népi iparművész (szövés, Báta, Nagydorog), Könyvné Szabó Éva népi iparművész (bőrművesség, Simontornya), Say Katalin népi iparművész (csuhémunkák, Sióagárd), Wilhelm Konrádné népi iparművész (tutyikészítés, Iregszemcse). Hasonló képzéseket egy évvel korábban is tartottak. Érdeklődés van, a továbbadás sikeressége pedig a finanszírozási lehetőségektől függ.

Borítóképünkön Komjáthi Tamásné népi iparművész, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában