kitekintő

2020.06.20. 20:00

Helikopterek fent, rendőrök, tüntetők, kirabolt üzletek lent

A nappali tüntetések megmaradtak a maguk viszonylag békés medrében, de késő este már elkezdődtek a fosztogatások. Ezt tapasztalta a Los Angelesben élő Kereki Kati. Az egykor bonyhádi lakos az utcai megmozdulásokról adott lapunknak érzékletes képet.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

– Az éjszaka megjelent fosztogatók nem tettek különbséget kis bolt, avagy szupermarket között – mondta el lapunknak Kereki Kati. – Ugyanúgy kirabolták valamennyit. Los Angelesen belül éppen olyan részen lakom egy emeletes házban, melynek erkélyéről jól rá lehet látni a tüntetésekre. Előfordult, hogy nyolc-tíz helikopter lebegett fölöttünk nagy rotordübörgéssel. Még a pilóták arcát is jól kivehettem, annyira közel voltak. Ebbe a hangzavarba rendőr- és mentőautók állandó szirénázása vegyült.

Éjszaka gyújtogatók által okozott tüzek lobbantak fel, időnként pedig lövöldözésre riadtunk. Szinte hihetetlen, hogy mindez a világ egyik legfejlettebb államának egyik legkedveltebb városában történik, 2020-ban. Bár azért hadd tegyem hozzá, hogy a korábbi háborús állapotokhoz képest mostanra már csökkent az utcai demonstrációk ereje, velük együtt az erőszakos cselekmények száma. Ehhez azonban szükség volt a Nemzeti Gárda bevetésére.

Kereki Kati Los Angeles Hollywood városnegyedében (Beküldött fotó)

Nem bántottak senkit, de fegyverzetükkel, terepszínű ruhájukkal és fegyelmezettségükkel tiszteletet parancsoltak, és megakadályozták az újabb zavargásokat.

Kereki Kati úgy látja: a brutális rendőri intézkedés miatt meghalt afroamerikai személy tragédiája szikraként lobbantotta be a régóta gyülemlő gyúanyagot. Van néhány jellemzője a tüntetéseknek. Először is az, hogy feketék és fehérek együtt vonulnak az utcára. Emellett az is feltűnő, hogy a demonstrálók döntő többsége a fiatal, leginkább a harminc év alatti korosztályt képviseli. Sokan vannak közöttük nem helybeliek, erről a letartóztatottak illetősége tanúskodik.

Kereki Kati azt is elmondta, hogy időnként a közbeszéd tárgyát képezi a feketéket sújtó társadalmi megkülönböztetés. Miután az egész Egyesült Államokban régóta érzékeny kérdésről van szó, természetesen hallott is sok mindent erről a témakörről. Ugyanakkor saját környezetében ilyen megkülönböztetést még nyomokban sem tapasztalt.

– Teljesen mindegy, hogy valaki milyen bőrszínű. Emberek vannak, és csak a tetteik számítanak – fogalmazta meg hitvallását.

Dolgozni lehet

Nap közben ki lehet menni a városba, én is ezt teszem, mert azon szerencsések közé tartozom, akik a koronavírus ellenére is dolgozhatnak. Jóllehet, előfordult, hogy jóval a munkaidő vége előtt hazaengedtek bennünket, mert a közelgő tüntetés miatt a közlekedés is megbénul. Még időben hazaérkeztem, igaz, a fél város megkerülésével, a környező hegyek felől. Éppen azon tűnődtem nemrég, hogy éppen eléggé frusztráló hatású az itteni állandó földrengésveszély, ehhez jött a hónapok óta tartó járvány, vele együtt a bezártság, mindezt pedig tetézte az erőszakba torkolló tüntetéssorozat. A legpechesebbek pedig életük munkáját látták kárba veszni üzletük kifosztása, felgyújtása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában