sárlavina

2020.06.11. 17:30

Sárlavinát okozott az erős vihar Kalaznón

Körülbelül negyven milliméternyi csapadék zúdult vasárnap délután a településre, aminek következtében sárlavina lepte el a mintegy százötven fős Kalaznó két utcáját. Végighömpölygött az utcán és mindent vitt, ami az útjába került. Az állapotok azóta is elkeserítőek.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött fotó

– Egy komplett szántóföld landolt a Béke utca alján lévő, Fő utcai kereszteződésben, és katasztrófahelyzet állt elő. Egy markológép segítségével próbálunk úrrá lenni a helyzeten, már vasárnap este három és fél órás munkával elkezdtük ezeket az árkokat megtisztítani a sárlavinától, hogy le tudjuk vezetni a hatalmas vízmennyiséget a helyi patakba. Szerencsére senki nem sérült meg, a sárlavina azonban egy ingatlanban kárt okozott mondta Frei-Kovács Mónika polgármester. Hozzátette, a Petőfi utcában egy idős néni házába tört be az áradat. Mostanra a bútorokat, a szőnyegeket már kivitték az épületből, amelyet azóta is próbálnak megszabadítani a sártól.

A polgármester vis maior bejelentés tett. Mint ismert, a vis maior támogatás célja az egyes természeti károkból adódó, indokolt és szükséges védekezéssel összefüggő kiadások részbeni vagy teljes megtérítése. A kárt a Magyar Államkincstár és a Katasztrófavédelem munkatársai június 23-án mérik fel. A szakvélemények után már az önkormányzatnál is többet tudnak majd arról, hogy milyen összegű kárt okozott a vihar, és mikorra lehet minden a régi a településen.

A hétvégi házak néhány budapesti tulajdonosa is Kalaznón tartózkodik, közülük többen március óta. A járványveszély időszaka alapvetően nyugalomban telik, sem koronavírus megbetegedés, sem hatósági karantén nem volt. A településen betartják a lakosok az egymással szembeni védőtávolságot, ám a sárhelyzet miatt egyelőre még nehezebben tudnak találkozni, többen átmenetileg az otthonukban ragadtak. A települést ellátó mozgóbolt közlekedése is korlátozottá vált egy ideig, de már ismét zavartalan az ellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában