adózás

2020.06.22. 11:30

Számlaadatot kell szolgáltatni

Július elsejétől változnak a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség szabályai, megszűnik a százezer forint áfatartalomra vonatkozó korábbi értékhatár. A számlaadat-szolgáltatás minden belföldi adóalany számára kötelező lesz, aki másik belföldi adóalany részére, az Áfa törvény szabályai szerint belföldön teljesített ügyletről állít ki számlát. Így például adatot kell szolgáltatni azokról a számlákról is, amelyek nem tartalmaznak áfát vagy az áfa összegének megállapításához szükséges százalékértéket.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Olvasóink közül többen is érdeklődtek, rájuk vonatkozik-e a július 1-től életbe lépő változás. Vagyis, aki munka mellett katásként vagy más vállalkozói formában ad esetenként számlát. A kérdésekre a választ Mózsik Szilviától, a megyei adóigazgatóság sajtóreferensétől kaptuk meg.

– A kézi számlát kibocsátóknak az adatszolgáltatást július 1-től négy napon belül, ha pedig az áfa eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, a kiállítás utáni napon kell elvégezniük manuális feltöltéssel. A jelentésköteles számlák körének növekedése és a feltöltésre rendelkezésre álló idő rövidülése miatt az eddig számlatömböt használó vállalkozásoknak érdemes áttérniük a jóval kevesebb adminisztrációval járó online számlázó programra, mondta a sajtóreferens.

Az ingyenes számlázó programhoz kifejlesztett a NAV egy ugyancsak ingyenes mobilapplikációt, mely elsősorban azoknak jelent segítséget, akik jelenleg számlatömbből állítanak ki számlát vagy értékesítéseik, szolgáltatásaik nem helyhez kötöttek. Függetlenül attól, hogy a számlát számlázó programmal, applikációval vagy kézzel állítja ki valaki, mindenképpen regisztrálnia kell a NAV online számlarendszerében, hogy az adatszolgáltatást el lehessen végezni. Annak kell regisztrálnia, aki az adott vállalkozás nevében a NAV előtt törvényes képviselőként vagy állandó meghatalmazottként eljárhat.

A nyugtaadásra vonatkozó előírások július 1-től nem változnak, a nyugtaadás lehetősége nem szűnik meg. Nyugtáról nem teljesíthető a számlaadat-szolgáltatás.

Segítséget kaphat, aki kér, mégpedig e-mailben, vagy akár telefonon is

A megfelelő adatszolgáltatás szabályairól, a tudnivalókról minden információ megtalálható a NAV online számla aloldalán. A regisztrációval kapcsolatban technikai segítség kérhető a NAV Infóvonalán (1819-es telefonszám, 7. menüpont, 2. almenüpont – Informatikai segítségnyújtás) vagy írásban a nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/levelkuldes funkciónál a „Számlaadat-szolgáltatás, informatikai problémák” tárgy kiválasztásával. Az online számlaadat-szolgáltatás július 1-jétől hatályba lépő változásairól a NAV levélben tájékoztatta az érintetteket. A tájékoztatás célja, hogy a hivatal segítse ügyfeleit az új szabályokhoz való alkalmazkodásban és a zökkenőmentes felkészülésben.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában