tábor

2020.07.03. 11:30

Mesteremberek és hercegnők lehettek a részt vevő gyerekek

Erre a nyárra is tervezett tematikus napközis táborokat a Babits Mihály Kulturális Központ, tájékoztatott Kovács Zsuzsanna igazgatóhelyettes, osztályvezető. Mint mondta, jó kis táborok jöttek össze, az első, a Mesterségek mestere már véget is ért.

Foray Nándor

A Mesterségek mestere táborban délelőttönként egy-egy szakmába kóstolhattak bele a résztvevő gyermekek. A meghívott foglalkozásvezetők mind a Tolna Megyei Népművészeti Egyesülethez tartozó mesterek voltak. Az ötnapos esemény hétfőjén a szövés tudományával ismerkedhettek meg a csemeték, Komjáthy Tamásné egyesületi elnök irányításával. Kedden a bőrművesség volt a téma, amelyet Könyvné Szabó Éva népi iparművész vezetett. Szerdán Kozák Éva oktatott fazekaskodásra, csütörtökön Decsi-Kiss Mária avatott be a gyöngyfűzés szépségeibe, pénteken pedig Kiss Mária mutatta meg a kosárfonást.

A Mesterségek mestere táborban az idei évben tizenkét gyermek vett részt, hat kislány és hat kisfiú, ami azért érdekes, mert a lányok általában picivel többen szoktak lenni. A Babits Mihály Kulturális Központ igazgatóhelyettese, Kovács Zsuzsanna sikeresnek ítéli az előző hónap végén lezárult rendezvényt: szerinte ebben a családiasabb kivitelben is jól működött.

Javában zajlik a Hercegnő tábor, melynek célcsoportját nyilvánvalóan a kislányok alkotják. Az egész hét arra épül fel, hogy a nap első felét kitevő kézműves foglalkozások által hétvégére saját hercegnőszettjük legyen. Tüllszoknyát, nevükkel ellátott palástot, varázspálcát és egyéb kiegészítőket készítenek. Amit a gyerekek itt legyártanak, azt természetesen haza is vihetik magukkal.

Délután pedig különböző szabadidős programok állnak a kis táborozók rendelkezésére. A szabadtéren csapatépítő játékot játszanak, elmennek fagyizni, játszótérre. Meglátogatják a mézeskalács múzeumot, ahol kalácsot díszíthetnek vagy méh­viaszgyertyát tekerhetnek, és a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban, illetve a Vármegyeházán is foglalkozásokat tartanak nekik, és még matinévetítés is van. Mindegyik Babits-tábor kapcsolatot tart a katonasággal, a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel egyaránt, azok bemutatókat tartanak a résztvevőknek. A járványhelyzetre való tekintettel ezúttal nem a gyerekek mentek a tűzoltóságra, hanem a tűzoltóautó érkezett a táborhelyszínhez. A „táborlakók” kérdezhettek a tűzoltóktól, és kipróbálhatták az eszközeiket is.

Jelenlegi formájukban 2019-ben indultak a Babits Mihály Kulturális Központ e gyermektáborai, és sokat elárul, hogy vannak visszatérő gyerekek, akik előző évben is résztvevők voltak. A szülők idén szívesen hozták vissza őket. Jellemző, hogy akik tavaly megjárták a kisebbeknek való Hercegnő vagy Szuperhős tábort, azok ebben az évben már a Mesterségek mestere, vagy valamelyik másik, nagyobbaknak ajánlott tábort célozták meg. Az sem ritka, hogy egy csemete két-három tábort is kipróbál.

A szervezők 2020-ban húsz-húsz résztvevőben határozták meg a „táborlakók” maximális létszámát, amelyet most egyik tábor sem ért el, amit ők a koronavírus-járvány kiváltotta szülői óvatosságnak tudnak be. Partnereiktől érdeklődve kiderült ugyanis, hogy más táboroztatóknál is elmaradt a korábbi esztendőkben megszokott létszám. Húsz táboroztatott gyermekre egyébként a kulturális központ három szervező kollégájának figyelme jut, közölte Kovács Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

Gondosan ügyeltek minden részletre a szervezők

A Mesterségek mestere tábort június 22 és 26 között tartották, megcélzott korosztálya a hét-tízévesek csoportja volt. A Hercegnő tábor június 29-én kezdődött és július 3-án fejeződik be, hat-hétéves lányok számára.

A Babits Mihály Kulturális Központ kedvcsináló gyanánt azt írta weboldalán: – Mesebeli programokkal várjuk nyári táborunkba a „kis hercegnőket”. Táborunk mindent magába foglal, amit egy hercegnőnek ismernie kell: korona, kézitükör, nyaklánckészítés, egyéni és csoportos foglalkozások, illetve játékok, hercegnő ruhába öltözés, táncolás, zene, éneklés. A táborban a gyerekek minden nap más hercegnő történetével ismerkedhetnek meg. De nem csak játék és mese minden!

A mesebeli hercegnős tábor nemcsak a sminkről és a cicomázásról szól, úgy tanulnak játékosan, hogy fejlődik a kreativitásuk és kézügyességük.

Borítókép: A kis hercegnők maguk készíthették el a szükséges kellékeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában