szarvasbőgés

2020.08.31. 16:53

A bikák koncertje: elkezdődött a szarvasbőgés

Mauthner Ilona

Fotó: Almási István

Gemenc Európa legnagyobb ártéri erdeje, a szarvasok birodalma. Itt él az ország legszebb és legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvasállomány. Gemencben a szarvasbőgés kezdete jelenti az ősz érkezését. Augusztus utolsó napjaitól október elejéig tart a gímszarvasok násza. A szeptember elején kezdődő vadászati szezon miatt ilyenkor korlátozottan látogatható az erdő, de a Pörbölyről induló szarvasbőgést hallgató túrák résztvevői lehetőséget kapnak arra, hogy megtapasztalják a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát.

Esténként már hallani lehet Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében a gímszarvasbikák semmihez sem hasonlítható koncertjét. A szervezett szarvasbőgés-hallgató túrákon bárki részesévé válhat ennek a különleges természeti jelenségnek úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt. A tekintélyt parancsoló, akár hárommázsásra is megnövő, párzásra kész gímbikák jellegzetes hangorkánja a szarvastehenek figyelmének felkeltésére és a konkurens bikák figyelmeztetésére szolgál.

A gímszarvasbika így jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát. Így a bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról. A bőgés egyfajta versengés a bikák között a minél jobb génállomány örökléséért: a cél az, hogy a kisebb, gyengébb egyedek ne szaporítsanak. Ha a „hangcsata” nem hoz egyértelmű eredményt, úgy összecsapnak az agancsok, megkezdődik a birkózás. Bár nem jellemző, de azért néha előfordul, hogy megsértik egymást a szarvasbikák harc közben, megszúrják egymást az agancsokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában