nemzeti konzultáció

2020.08.12. 14:00

A kérdőív kitöltésével beleszólhat a döntéshozatalba

Még nem késő részt venni a 2020-as Nemzeti Konzultációban. Közéleti személyiségek arra emlékeztettek, a vállalkozások jövője, illetve a hazai önellátás a tét.

Foray Nándor

20200811_portré_Szekszárd_Biszák László festőművész_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Nagykónyi község polgármestere, Pusztai László kedden délután azt mondta: az ezt megelőző kérdőíveket is kitöltötte, és ezúttal sem tett másképp. Tetszik neki a Nemzeti Konzultáció koncepciója, úgy véli ugyanis, hogy mindig lényeges kérdéseket sorakoztat fel. A válaszadást azért gondolja jelentős lehetőségnek, mert befolyásolhatja a legfelsőbb döntéshozatalt. Még ha nem is a teljes lakosság nyilvánít véleményt, számottevő felhatalmazást testesít meg azoknak a tábora is, akik fontosnak tartják azt, hogy ilyen módon visszajelzéseket adjanak a kormány részére annak aktuális tevékenységéről.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei elnöke, Vendégh Edit azt emelte ki: a mezőgazdaság szempontjából is fontos a járvány második hullámára való felkészülés, mert csak abban az esetben tudjuk ellátni az országot egészséges és jó minőségű élelmiszerrel, ha a mezőgazdaságban dolgozók nem otthoni karanténban vagy kórházban vannak, hanem dolgozhatnak a földeken, állattartótelepeken, kertészetekben.

A tapasztalat arra sarkall, hogy növeljük az önellátásunkat, mert sok esetben túlságosan függünk a külföldi áruktól. A tavaszi növényvédelem idején megesett, hogy nem álltak rendelkezésre egyes növényvédő szerek, mivel azok néhány komponensét Kínában állítják elő, ahol a vírus miatt leállt a termelés. Vendégh Edit azért is tekinti lényegesnek a kérdőívet, mert az a hazai termékek vásárlásának az ösztönzésére is rákérdez.

Biszák László szekszárdi festő is kitöltötte a kérdőívet. Úgy véli, a válaszok magától értetődőek, a kérdésekre valójában csak egyféleképpen lehet felelni.

A gazdaság jövője a tét

Pusztai László civilként is érintettnek érzi magát a kérdésfeltevésekben. Hiszen mint vállalkozó rá személyesen is hatással van a koronavírus-járvány kiváltotta gazdasági visszaesés, emiatt különösen örül annak, hogy a kormány komoly gazdaságvédelmi intézkedéseket tervez, és erről ki is kéri a magyar állampolgárok állásfoglalását. Bízik benne, hogy ezek az intézkedések pozitív irányba lendítik az idei járvány okán kihívások elé került magyar gazdaságot. Egyébként nem interneten keresztül, hanem hagyományos levélformában küldte el válaszait.

Milliónál többen töltötték ki

A koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló, 2020-as Nemzeti Konzultáció kérdőívének meghosszabbított válaszadási határideje augusztus 31-e, a kérdőíveket postán vagy online lehet beküldeni. A tizenhárom kérdés a járvány-, illetve egészségügyi témák mellett a hazai vállalatok, termékek, szolgáltatások és turizmus sorsát is firtatja, továbbá a bevándorlásra vonatkozó álláspont kijelölését is kéri. Már előző hónap végére több mint egymillióan töltötték ki a kérdőívet a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba elmondása szerint.

Borítókép: Biszák László szekszárdi festő is kitöltötte a kérdőívet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában