falugondnokság

2020.08.18. 14:00

A külterületeken élőkről, idősekről is gondoskodnak

Van, ahol már húsz éve működik falu- vagy tanyagondnoki szolgálat, de olyan település is akad a megyében, ahol most szeretnék elindítani, ennek érdekében egy jármű beszerzésére is pályáztak.

Munkatársainktól

20200814 Medina Medinánn a falu szolgálat hordja házhoz az ételt. Magánszemélyeknek is és az ovodának is. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Szombaton járt le a falugondnoki buszra kiírt pályázati felhívás. Értény meg is ragadta az alkalmat, mert szeretnék elindítani a településen a szolgáltatást – számolt be az önkormányzat hatósági ügyintézője, Bati Tamásné. A szintén a Tamási járásba tartozó Fürgeden is csak nemrégen, áprilisban állt munkába a falugondnok.

Pörböly – szintén támogatással – már be is szerzett idén egy kilencszemélyes kisbuszt. A falugondnok vezeti, hiszen az ő feladata a szociális étkeztetés. Ezen felül összegyűjti és befizeti a csekkeket, kiváltja a gyógyszereket, és ha kell, hivatali ügyeket intézni, vagy orvoshoz viszi az időseket – mondta Sipos Lajos polgármester. A munkáját egy szociális gondozó is segíti.

Várdombon nem falugondnok hanem tanyagondnok van, mert hetven főnél is többen vannak, akik külterületen élnek, mondta Simon Csaba polgármester. A feladata az, hogy segítsen a mindennapokban az idősebb, beteg embereknek postára, gyógyszertárba, orvoshoz menni. A járvány idején pedig a hatvanöt éven felülieknek segített bent a faluban is.

– Országos szinten is kevés olyan település van, amely annyira széttagolt, mint Tengelic – mondta Gáncs István polgármester, hozzátéve, hogy tizenegy külterületi része van a településnek, és ezeken a helyeken több mint négyszáz ember él, ezért kiemelt szerepe van a tanyagondnokoknak. Két autóval teljesítik a szolgálatot, orvoshoz viszik, akinek erre szüksége van, intézik a bevásárlást, a postát, gondoskodnak arról, hogy a gyerekek eljussanak az óvodába. Emellett naponta hetven-nyolcvan embernek visznek ételt, de ez a szám a veszélyhelyzet ideje alatt még magasabb volt, hiszen minden 65 éven felüli számára gondoskodtak erről. Gáncs István hozzátette: a tanyagondnoki autók naponta átlagosan 80-120 kilométer futnak, így amint lehetőségük van rá, pályázatot nyújtanak be a cseréjükre.

Medinán csütörtök a gyógyszernap

Medinán is tanyagondnok van. Elsődleges feladata a medina-szőlőhegyiek ellátása, mondja Vén Attila polgármester, aki korábban maga is tanyagondnokként dolgozott a településen. De a községben is végiglátogatja a rászorulókat, egyedülállókat, ránéz az idősekre, ha esik, ha fúj. Azt is megtudjuk, csütörtök a gyógyszernap, amikor a megrendelt orvosságokat a gondnok házhoz viszi, emellett hétköznapokon a tízórait vagy az ebédet is ő szállítja az óvodába, iskolába. Kiderült ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzetben nem volt több dolga, mint egyébként, mert mint Vén Attila mondja, a faluban élők megszokták, hogy ellátják magukat.

Nagykónyiban lassan húsz éve működik tanyagondnoki szolgálat egy gondnokkal és egy hivatalos gépjárművel. Szükség esetén újabb járművet is szolgálatba tudnak állítani – mondta el Pusztai László polgármester. A gondnok a Meggyespusztán élőket látja el, egyúttal a szociális étkeztetésért és más, szociális szférába tartozó szolgáltatásokért is felel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában