megújult az emlékmű

2020.08.06. 17:30

Felavatták a palánki kápolnát a nemzetőrök

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Felavatta a Szekszárd tábla előtt lévő, felújított palánki kápolnát a szekszárdi nemzetőrség. Dob- és trombitaszóval, beszédekkel tették ünnepélyessé a csütörtök délelőtti eseményt.

A kápolnához tartozó ház a városi parancsnok, Varga Gyula tulajdona. Ő kezdeményezte a kápolna felújítását, hogy az a háborúban elesett emberek emlékművévé váljék, melyhez bármikor jöhetnek virágot letenni, emlékezni az elhunyt ősök hozzátartozói.

Szalay Lajos lelkész, a nemzetőrség ezredese azt mondta: sok nemzedék ment el e kápolna mellett, az idő múlása megrongálta. De most a család és a nemzetőrség közös erővel felújította, hogy szépségével és mint Isten háza a mellette elhaladót emlékeztesse a múlt ember erős hitére. Mi az emberséget és a békét szeretnénk a család közösségében és a nemzetek között. Ember embert ne bántson.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület szekszárdi tagozatának elnöke, Kovács János úgy fogalmazott: a háborúnak akkor van vége, amikor méltó módon emléket állítunk azoknak, akik abban hősökké váltak. Ugyanakkor: katonaeszmény nélkül nincs önálló állami lét.

A Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület tagja, Nyakas Márta a kápolnában lévő kereszt eredetéről is beszámolt. Az egy huszonöt éves korában elhunyt édesanya sírján volt, aki éppen hetven esztendeje adott életet fiának, aki ezt a keresztet felajánlotta. A Nemzetközi Szent György Lovagrend rendi kormányzója, Sebestyén Gyula megjegyezte: reméljük, Európa keresztény fog maradni.

Az emléktáblát Forrai Lajos kőfaragómester alkotta. A trombitaszóról a paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákja, Hőninger Balázs gondoskodott.

Borítókép: A Szekszárdról Palánk felé vezető út mellett avatták a felújított kápolnát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában