szekszárdi evangélikus templom

2020.08.31. 11:30

Közel ezer sípot tisztítottak ki és szerelnek vissza az orgonába

Rövidesen ismét felcsendülhet a szekszárdi evangélikus templom orgonájának hangja. A karbantartás után a hangszer összeszerelését ezekben a hetekben végzik.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Megújul a szekszárdi evangélikus templom orgonája. Sefcsik Zoltán lelkész elmondta, hogy a kétszáz éves, késő barokk korabeli hangszer 1991-ben esett át egy nagyobb felújításon, tíz–tizenöt évente pedig rendre szükségessé válik egy generál. Legutóbb 2007-ben végeztek ilyet a szakemberek. A mostani munka tavasszal, nyár elején kezdődött, amikor szétszerelték az orgonát, és egyes részeit Budapestre szállították javításra. Ezekben a hetekben már az összeszerelés folyamata zajlik.

A részletekbe Kis Zoltán és Pour László orgonaépítő mesterek avattak be. Elmondták, hogy a karbantartás elején kiszerelték, majd kitakarították a sípokat. A belső szerkezetet, amihez csak ilyenkor lehet hozzáférni, ugyancsak megtisztították. A kopott alkatrészeket javították, ha kellett cserélték, aztán sípsoronként elkezdődhetett a visszaszerelés, a beállítás, a hangolás. Ez ebben az esetben 972 síp gondos, aprólékos helyreállítását jelenti. Mindez négy-öt heti munkát vesz igénybe. Érdekesség, hogy a fúvó szerkezet bőrözése még az eredeti volt, ám így kétszáz év elteltével megérett a cserére, és újrabőrözték azt. A súlyos, több mint kétszáz kilogrammos alkatrészt aztán egy fém rámpán húzták fel a karzatra, hogy visszahelyezhessék a helyére. A szerkezetet napjainkban elektromos ventilátor működteti, de hajdan egy embernek pedállal kellett gondoskodnia a folyamatos levegőellátásról. Mivel az orgonának történeti értéke van, ez a pedál még most is megtalálható rajta. Sőt, működik is. Ezt a két orgonaépítő mester be is mutatta. Sefcsik Zoltán hozzátette, hogy egy alkalommal áramszünet adódott az istentisztelet ideje alatt, ezért a gyülekezet akkori felügyelője vállalta magára a „pedálozást”, hogy ne maradjanak orgonaszó nélkül a hívek.

Sefcsik Zoltán lelkész, valamint Kis Zoltán és Pour László orgonaépítő mesterek (Fotók: M. D.)

A szekszárdi evangélikus templom építése 1928-ban fejeződött be, és a gyülekezet 1931-ben kapta Bonyhádról a Marschall József bonyhádi és Märcz Ádám kistormási orgonaépítők műhelyében készült, újnak már akkor sem nevezhető hangszert. A szakemberek elmondták, hogy az orgona sok alkatrésze, így például a ház és a fúvó szerkezet is eredeti, illetve a sípok 30–40 százaléka is még a régi. A hangszer helyet kapott a Tolna Megyei Értéktárban, és esély van rá, hogy az országosba is bekerül. Az istentiszteleteken több mint hetven éven keresztül dr. Németh Pál, a gyülekezet Prónay-díjas, hűségérmes, legendás kántora szólaltatta meg. Az egyházi alkalmakon túl minden évben komolyzenei koncertek helyszíne is a templom. Ezeken, illetve a visszatérő fellépőnek számító Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes kísérőjeként is rendre hallható az orgona hangja. Sefcsik Zoltán elmondta, hogy a tervek között szerepel, hogy a helyreállítás után egy egyházmegyei kán­torversenyt szervezzenek. Addig is az istentiszteleteken egy elektromos orgonán szolgál a gyülekezet két kántora.

Sípsoronként szerelik vissza a kétszáz éves orgona 972 sípját. Képünkön Pour László

A négymillió forintos felújításra az evangélikus egyház pályázatán kapott támogatást az egyházközség. A központi forrás a költségek kétharmadát fedezte, a fennmaradó részt a gyülekezet tagjai adták össze, illetve kívülről is érkezett hozzá adomány.

Borítókép: A munka során Kis Zoltán szólaltatja meg a hangszert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában