szekszárdi önkormányzat

2020.08.19. 14:59

Nem volt határozatképes a szekszárdi közgyűlés

Nem volt határozatképes a szekszárdi közgyűlés. A megjelent képviselők ezért nem tartották meg rendkívüli ülésüket, csupán beszélgettek.

Budavári Kata

2020.03.27 Szekszárd, Ács Rezső sajtótájékoztatót tartott a városházán a kijárási tilalom miatt. Fotó: Makovics Kérnél

Fotó: Makovics Kornél

A többségi ÉSZ frakcióból egyedül Illés Tamás jelent meg a szerda reggelre összehívott rendkívüli ülésen, a fideszesek közül Máté Péter nem tudott részt venni a megbeszélésen. A szekszárdi közgyűlés így nem volt határozatképes. A grémium két témát beszélt volna meg, de mivel ez nem volt lehetséges, a megjelentek rövid informális összejövetelt tartottak.

Az első napirendi pont Ács Rezső polgármester kezdeményezésére annak a közgyűlési döntésnek az újratárgyalása lett volna, amelyet augusztus 6-án hozott a testület, és amely a Szervezeti és Működési Szabályzat egy passzusára vonatkozott. Eszerint azok a képviselők, akik alkalmazottak a munkahelyükön, költségtérítést kérhetnek azokra az időszakokra, amikor önkormányzati tevékenységük miatt nem tudnak dolgozni. A döntést Ács Rezső felfüggesztette, mert azt szerette volna, ha a testület újra átgondolja ezt a lépést.

A városvezető szerint ugyanis gondot okozhat, hogy nem lehet tudni, mekkora összegekről van szó, ráadásul ilyen kiadással nem számoltak a költségvetésben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan az elmúlt hetekben az ÉSZ többször azt állította, hogy a polgármester akadályozza a döntéseket, a mostani határozatképtelenség is azt bizonyítja, hogy a döntés a többségi frakció kezében van.

Ács Rezső azt is javasolta, hogy az ilyen kérdésekben az egyébként érdemi határozatokat hozó gazdasági bizottság döntsön. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ő nem akadályozza sem a fejlesztéseket, sem a közgyűlés munkáját.

Illés Tamás megjegyezte, a költségtérítés jogszabály adta lehetőség, és nem is a munkavállalót, azaz a képviselőt, hanem annak munkáltatóját illeti meg a kiesett munkáért.

Ács Rezső elmondta, megválasztása előtt mindenkinek tisztában kell lennie azzal, mire vállalkozik. A korábbi ciklusokban nem kért költségtérítést egy képviselő sem, most is csupán ÉSZ-esek, és tudomása van arról, hogy már a közgyűlési döntés előtt is történt kifizetés, amelyet aggályosnak tart. Főleg annak fényében, hogy az ÉSZ korábban többször beszélt az átláthatóságról.

Erről sem döntöttek most

Mivel a közalkalmazotti jogviszonyuk munkajogviszonnyá alakul át, novembertől a megyei múzeum és a könyvár vezetőinek munkáltatója várhatóan a polgármester lesz. Erről szintén nem született határozat, ám ezt a döntést szeptember 1-ig meg kell hoznia a közgyűlésnek. Illés Tamás szerint mivel júniusi törvényről van szó, erről már korábban kellett volna tárgyalni. Szerinte a polgármesteri hivatal apparátusa hibázott.

Dr. Göttlinger István aljegyző azonban elmondta, eddig tartott az előkészítés, így az előterjesztés most kerülhetett a közgyűlés elé.

Borítóképünkön Ács Rezső (archív felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában