almanach

2020.09.30. 14:00

A közterületek felújítása során a zöldítésre is gondot fordítanak

Töretlen a fejlődés Pakson. Fontos cél az önkormányzat számára, hogy még élhetőbbé tegyék a várost, hogy modernebb külsőt kapjanak azok a területeket, amelyek felett eljárt az idő. Ugyanakkor kiemelten kezelik, hogy más módon is vonzóvá tegyék a várost.

Hanol Erzsébet

20200921 Paks Újabb Tolna megyei település gazdagodott úgynevezett babazászlóval, a szekszárdi polgármesteri hivatal után ugyanis a paksi bejárat fölé is kitűztek a két zászlót, jelezvén: hogy az önkormányzat támogatja a gyermekvállalást, és ezzel is ünneplik az újszülöttek világra jöttét. Fotó: Molnár Gyula MGY Tolnai Népújság Képen: Szabó Péter Paks polgármestere

Fotó: Molnár Gyula

A koronavírus-járvány jócskán átírta Pakson is az idei programtervet, ám a fejlesztések ebben az időszakban sem álltak le. A közelmúlt egyik legnagyobb volumenű feladata a lakótelepi központi tér felújítása volt, amely nemrégiben fejeződött be. A területre már ráfért a megújulás, ahol a közlekedés a sok lépcső és a töredezett burkolat miatt igen nehézkes volt. A felújítás nyomán azonban egy korszerűbb, igényesebb, zöldebb köztérrel gazdagodtak a paksiak, amely most már rendezvények megtartására is alkalmas. Szabó Péter polgármester elmondta, hogy teljes körű rekonstrukciót végeztek, többek között megújult a közvilágítás és új utcabútorokat helyeztek ki. Három méter vízoszlop-magasságú élményszökőkút és hatezer négyzetméter zöldterület teszi igazán vonzóvá a területet, ahová több mint tízezer cserjét is ültettek. Mindemellett megoldódott az akadálymentesítés is, és több lett a parkolóhely. A tér nevéről a lakossági véleményező szavazatok figyelembevételével hoznak majd döntést.

Fotó: Molnár Gyula

Folyamatosak az út- és utcafelújítások is Pakson. Az egyik helyszín a Liget utca, ahol a 260 méter hosszú útszakaszon már elbontották az elöregedett betonburkolatot, és elkészült az akadálymentes járda. Az új aszfaltburkolatú út építése mellett felújítják a Tolnai úti parkolót, javítanak az utca csapadékvíz-elvezetésén és kicserélik a szennyvízcsatorna aknafedőit. A Búzavirág és a Pákolitz utca szintén járhatóbb lesz, az utak aszfalt-, a járdák és a kapubejárók térkő burkolatot kapnak, és a kivitelezőnek a csapadékvíz-elvezetés megoldására is van gondja. A Kömlődi utcában már a műszaki átadás is elkezdődött, ahol nemcsak a 460 méter hosszú utcaszakasz és a járda újult meg, hanem rengeteg növényt is ültettek. Emellett új aszfaltburkolatú utcával is gazdagodik a város a Vácika utcai útépítés közelgő befejezésével.

Fotó: Molnár Gyula

Ez év júliusától új főépítész felel azért, hogy Paks a kor kihívásainak megfelelően épüljön, szépüljön tovább. – Komoly kihívás előtt áll a város, hiszen az új atomerőművi blokkok építésével párhuzamosan településünk is változik. Ezért fontos a városi főépítész személye. Úgy vélem, hogy Kirizsné Buják Marianna jól felkészült, képzett szakember, akivel mind az önkormányzat, mind a lakosság együtt tud működni – mondta a megbízás kapcsán a polgármester. Kirizsné Buják Marianna ezer szállal kötődik a városhoz, hiszen ott nőtt fel. Dolgozott Siklóson és Pécsen, Paksra pedig 2007-ben tért vissza. Az önkormányzathoz az atomerőmű Építész Műszaki Osztályáról érkezett. Elmondta, hogy nagy reményekkel néz a feladat elé, bízik benne, hogy közösen olyan munkát tudnak végzeni, ami a város lakosságának megelégedésére szolgál. Úgy véli, Paksnak jó adottságai vannak, bár nincs mindegyik kihasználva. Ilyen a Duna-part, amelyet a városvezetés tervei szerint szeretnének visszavezetni a város vérkeringésébe. A Sárgödör tér igazi gyöngyszem, amelynek megőrzése közös ügy, akárcsak a többi helyileg védett városrész, épület védelme.

Fontos, hogy egy élhető településen valóban legyen élet, így a városvezetés elkötelezett a családok támogatása mellett, amit a 2018-ban elnyert családbarát cím is jelez, nemrégiben pedig úgynevezett babazászlókat tűztek ki a polgármesteri hivatalra. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom felhívásához csatlakozott ezzel az önkormányzat, kifejezve, hogy támogatják a gyermekvállalást, és ezzel is ünneplik az újszülöttek világra jöttét.

Két Városmarketing Gyémánt Díjjal gazdagodott nemrégiben Paks

A közelmúltban jelentős elismerésben részesült az önkormányzat, két kategóriában is Városmarketing Gyémánt Díjjal gazdagodott. A Magyar Marketing Szövetség több mint száz pályázó közül hirdette ki a különböző kategóriák győzteseit. Paks a Márka- és identitásépítés kategóriában nevezett a „Paks 40 – Akkor és most” városismereti társasjátékkal, illetve a Rendezvény, esemény kategóriában a várossá válás 40 éves jubileumára szervezett tavalyi rendezvénysorozattal. A bírálók mindkét pályázatot gyémántdíjjal jutalmazták.

Az elmúlt években megújult a város arculata, s ezzel együtt a kiadványok, a közterületi üdvözlőtáblák, a városlogós ajándéktárgyak, valamint Paks hivatalos Facebook- és Insta­gram-oldala is.

A városra váró fejlesztések, beruházások mellett továbbra is kiemelten kezelik a pozitív imázs építését, és ehhez a jövőben is minél többféle marketingeszközt, innovatív ötletet szeretnének felhasználni. Ennek jegyében született meg a közelmúltban az Atomcity Brand-del való szorosabb együttműködés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában