Akad, akinek nem bántja a szemét

2020.09.12. 16:00

A tisztaság árát valaki előbb-utóbb megfizeti

Tolna megyében jellemzően az út menti erdősávok területén található a legtöbb eldobált szemét, a legjelentősebb, ötvenöt köbméter, a tamási mérnökség területén, tájékoztatta lapunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt., miután elkészítette az állami, országos közúthálózat melletti területek szennyezettségi térképét.

Brunner Mónika

20190923 Rimóc Szemétszedés Fotó: Teknős Dominik TD Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW-archívum

Fotó: Teknős Dominik

A „Tisztítsuk meg az Országot!” projekttel számolja fel a kormány az országban az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül. Lebonyolítását Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium környezetért felelős államtitkára felügyeli.

A Magyar Közút feltérképezte a harminckétezer kilométeres országos úthálózat mentén jelenleg fellelhető szemét mennyiségét. Az a folyamatos gyűjtési és szállítási munkák mellett is eléri a 4300 köbmétert. Összetétele jellemzően kevert, lakossági lom és építési hulladék található benne.

– Tolna megyében körülbelül húsz volt az országosan 1420 tonnányi, idén összegyűjtött, szabálytalanul kihelyezett hulladékból. Felméréseink alapján a megyében körülbelül százharminc köbméternyi illegális hulladék található az országos közúthálózat mentén. A legtöbb, ötvenöt köbméter a tamási mérnökségünk területén. Tolna megyei mérnökségeink tavaly százötven köbméter illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek össze, közel kétezer munkaóra ráfordítással. Ez több mint tizen­nyolcmillió forintba került – tájékoztatta lapunkat a közútkezelő.

Tolnában a legtöbb út menti hulladékot Tamási térségében találták (Fotó: Makovics Kornél)

A társaság adatai szerint az elmúlt öt évben országosan évente átlagosan közel tizenegyezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtöttek össze. Ezeket biztonságos lerakókba szállították. Az elmúlt tíz évben számos önálló országos szemétgyűjtési, szemléletformáló akciót szerveztek több tízezer önkéntes bevonásával, és csatlakoztak olyan nagy kampányokhoz, mint a „TeSzedd!”. A szemétszedés a közútkezelőnél nem csupán a munkatársak feladata, a társaságnál több száz közfoglalkoztatott dolgozik ezen. Emellett a polgárőrök is aktívan segítenek megtalálni az illegális hulladéklerakókat.

Újratermelődnek

Boros Anita felelős államtitkár szerint az illegális hulladéklerakások időről időre újratermelődnek, állandó, aktuális probléma hazánkban. Szilvai József Attila, a közútkezelő vezérigazgatója hozzátette, kilencvennégy mérnökségük szakemberei átlagosan csaknem egy hónapot szemétszedéssel, hulladék elszállításával töltenek, ez évente több mint egymilliárd forintba kerül.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában