megemlékezés

2020.09.21. 20:00

Baka István sírjához ment az iskola

Névadójára emlékezett a Baka István Általános Iskola az Alsóvárosi temetőben hétfőn. Huszonöt éve halt meg Baka István szekszárdi költő, műfordító. Sírjához testvére, Baka Zsuzsanna is eljött.

Foray Nándor

2020.09.21 Szekszárd Szekszárdon a Baka István Álltalános iskola megkoszorúzta Baka István sírhelyét. A fotón az igazgató asszony Parrag Katalin és az igazgató helyettes Tibor pál volt jelen (gyerek nevét nem adták ki)Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Tizennégy tanuló és tizenegy felnőtt látogatott ki délelőtt az 1995. szeptember 20-án elhunyt költő sírjához. Az iskola igazgatónője, Parrag Katalin elmondta: a létszámot a koronavírus-járvány második hulláma miatt korlátozták. Az osztályokból csak a diákönkormányzati képviselőket kérték megjelenésre.

Parrag Katalin igazgató beszédében úgy fogalmazott: az 1948-ban született Baka Istvánnak rövid, de tartalmas élete volt. Családja Pesten él, ők most nem tudtak leutazni. A testvér, Baka Zsuzsanna azonban részt vett a megemlékezésen.

Az általános iskola 7. c osztályos tanulója, Radó Márton olvasott fel Baka István életéről. Eszerint édesanyja Tolnáról származott, édesapja szekszárdi volt. István Szekszárdon született. Bátán és Tamásiban is laktak. A Garay János Gimnáziumban érettségizett orosz tagozaton 1966-ban. Felsőfokú tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-orosz szakán folytatta.

1969-ben házasságot kötött csoporttársával, Ökrös Tündével. Két gyermekük született, Ágnes és Tamás. Leningrádban döbbent rá magyarságára, Magyarország provincia mivoltára. Ennek hatására kezdte magát nemzeti elkötelezettségű költőnek vallani. Költészetére a legnagyobb hatást műfordítói munkája mellett a komolyzene gyakorolta. Szegeden halt meg. A szekszárdi általános iskola 2009 óta viseli nevét. 2015-ben Szekszárd város díszpolgára lett.

A Baka István Általános Iskola 8. a osztályos diákja, Varga Panna a költő Csak a szavak című 1994-es versét olvasta fel. Az esemény lezárásaként megkoszorúzták a költő síremlékét.

Szekszárdon játszódik a regény

Vasárnap a Vármegyeházán tartották meg Baka István halálának huszonötödik évfordulóját. Az író A kisfiú és a vámpírok című kisregénye hangzott el. A díszteremben Liebhauser János, Lovas Csilla, Boglári Tamás, Ódor János, Rubányi Anita, Kis Pál István, Kálóczi Andrea, Szűcs Zsuzsanna, Balogh Márton, Németh Judit és Sándor Zsigmond olvasták fel az egyes fejezeteket, Orbán György hangfelvételről szerepelt. Az 1988-as A kisfiú és a vámpírok történetének eredeti helyszíne a Vármegyeháza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában