Dr. Kárpáti Eszter

2020.09.24. 14:00

Lelki nehézség áll a legtöbb betegség mögött

Dr. Kárpáti Eszter szekszárdi háziorvosnak Tormay Károly kitüntető címet adott át az alpolgármester, Gyurkovics János az augusztus 29-ei Város Napjának ünnepi közgyűlésén. Segített bepillantani az orvos szakmai kulisszái mögé.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Mint elárulta, egyáltalán nem számított a címre, meglepődött rajta. Nagyon jó érzés volt megkapnia, de mindenekelőtt azért, mert szülei nagyon büszkék, ha ő vagy húga bármilyen elismerést kap. Édesanyja körzeti orvos volt, de nyomást nem gyakorolt rá. Mérnök édesapja bízott benne, hogy egyik gyereke is mérnök lesz, de nem lett. A szülők mindenben támogatták a lányukat. Sporttagozatos általános iskolába járva aktívan kosárlabdázott, mai napig szeret sportolni.

Eszter hatéves koráig autóbusz-kalauz szeretett volna lenni, de Pécsett, az uránvárosi általános iskola alsó tagozatán, már orvosnak készül. Kiváló általános iskolai fizikatanárnő oktatta. Azért is jelentkezett a baranyai megyeszékhely Nagy Lajos Gimnáziumának fizika tagozatára, mert akkor még fizikával kellett felvételizni az orvosi egyetemre. Gimnáziumi tanárai szintén jók voltak, mind fizikából, mind kémiából, mind biológiából. Mindez szerepet játszott abban, hogy az orvosi pályát választotta. E tárgyak így az egyetemen is könnyen mentek neki, summa cum laude végzett.

Két évig a pécsi belgyógyászati klinikán dolgozott, ahol sokat lehetett tanulni, a tudományos munkába is beleáshatta magát az ember. 1990-ben költöztek Pécsről Szekszárdra, amikor nagylánya hat-, kisfia hároméves volt. Az elején csaknem elsírta magát, mert senkit nem ismert. Pécsen nagy baráti kört hagytak, a nagyszülők, rokonok pedig segítettek a gyermeknevelésben. Ám ahogy telt az idő, Szekszárdon is kezdett kialakulni a baráti körük. Rájött, hogy ez egy szép, élhető város. Már szívesebben szekszárdi, mint pécsi. Egyik lánya ugyan Pécsen él, fia visszaköltözött Szekszárdra. Nagylánya humán beállítottságú, kisebbik lánya és fia mérnök.

Kárpáti Eszter azt tapasztalta: Szekszárdon megbecsülik az orvosokat, és dr. Tornóczky János főorvostól is sokat tanult. Itt önállóbbnak érezte magát. De Péccsel is maradt szakmai kapcsolata: a háziorvostani intézet oktató családorvosa, járnak hozzá orvostanhallgatók, szakvizsga előtt álló belgyógyászok és háziorvosi szakvizsga előtt álló kollégák. Sikerélményei közt említi a szekszárdi hajléktalanszállóval való kapcsolatát. Egyes hajléktalanok helyzete kilátástalannak tűnt. Ám mindig vannak olyanok, akik ki tudnak kapaszkodni, és pár év múlva teljes életet élnek, hasznos tagjai a társadalomnak, kiegyensúlyozottak és boldogok.

A jó orvos legfőbb ismérve szerinte az empátia, a másokon segítés vágya. Az orvos kiegyensúlyozott, nyitott, érdeklődő. Mindig legyen honnan töltekeznie: nem szerencsés, ha csak a szakmának él és semmi más nincs az életében. Nála fontos szerepet tölt be a család, a kirándulás, a sport, az olvasás és a színház is. Ezekhez hozzájutva könnyebb visszatérni a munkába és a hétköznapi problémákhoz. Úgy véli, Magyarországon az elméleti orvosi képzés színvonalas. A gyakorlati képzés mutat hiányosságokat. Egy orvostanhallgatónak kevesebb a lehetősége arra, hogy betegek között szerezzen tapasztalatokat.

Kárpáti Eszter a betegségek tekintetében a megelőzés fontosságát hangsúlyozza. Mindenki a maga szerencséjének kovácsa, mindenkinek saját felelőssége, hogy egészségére vigyázzon. Sokaknak csak akkor fontos az egészségük, mikor már meggyengült. Könnyebb megelőzni a bajt, ha mértékletesen étkezünk, mozgunk, nem dohányzunk és részt veszünk az ajánlott szűréseken. A betegek Nyugat-Európában szabálykövetőbbek, mint itthon. Magyarországon kevésbé fogadják el az egészséges életmódra tett ajánlásokat. Ugyanakkor az orvoshoz fordulás aránya magasabb, mint Nyugaton. Azt a tanulságot is leszűrte a hosszú évek alatt: a lelki problémák nagyban hozzájárulnak az egészség változásához, romásához. A legtöbb betegség mögött valamilyen lelki nehézség is található. A pszichiátriát jobban integrálná a szakmába.

A különböző szakterületek művelői egy-egy tudomány­ágról sokat tudnak, de az egész embert, személyiséget kevésbé látják, mint régen a nagy belgyógyászok, akik bizonyos szinten mindennel tisztában voltak. Most egy kardiológus jól ismeri a szívet, de a belgyógyászat többi részével és a személyiséggel keveset foglalkozik.

Borítókép: Dr. Kárpáti Eszter a betegségek megelőzését hangsúlyozza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában