portré

2020.09.14. 11:30

Mindig empátiával végezte a munkáját

Dr. Főfai Klára, a szekszárdi önkormányzat humánszolgáltatási osztályának a vezetője is a kitüntetettek között volt a Szekszárd Város Napja ünnepségen. Az osztályvezető a Triebler Irma kitüntető címet vehette át.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Dr. Főfai Klára, a szekszárdi önkormányzat humánszolgáltatási osztályának a vezetője több mint negyven éve dolgozik köztisztviselőként. A Szekszárd Város Napi ünnepségen a Triebler Irma kitüntető címet vehette át. Az idei év végén az osztályvezető nyugdíjba vonul, a kitüntetés alkalmából kértük meg őt arra, hogy foglalja össze az elmúlt évtizedeket.

– Szekszárdon születtem, itt jártam általános és középiskolába is. Mindössze öt évig voltam „távol” Szekszárdtól, amíg egyetemre jártam Pécset, de akkor is minden hétvégén hazautaztam. Itt volt a családom és a barátaim. Tolna megyei ösztöndíjas voltam, és már akkor, amikor a szerződést megkötöttem, tudtam, hogy én a szülővárosomban szeretnék dolgozni az egyetem után. Tősgyökeres szekszárdi vagyok, és ez már így is marad, hiszen nemsokára nyugdíjba vonulok – mondta dr. Főfai Klára, amikor gratuláltunk neki a kitüntetéséhez.

– Muszáj szétválasztani a hivatali munkát a hétköznapoktól, bár természetesen sokszor ez lehetetlen – mondta az osztályvezető. – Gyakran előfordul, hogy utcán, üzletben is megszólítanak a hozzánk járó ügyfelek valamilyen információért. Sokszor elszomorít és megérint egy-egy család szomorú sorsa, főleg ahol kisgyermekek is vannak. Tudni kell azonban, hogy mi az önkormányzat adta anyagi források keretei között tudunk csak segítséget nyújtani, családgondozást nem végzünk, ez az erre képzett szakemberek feladata. Ugyanakkor a családgondozókkal egy épületben vagyunk, így napi szinten tudunk velük kapcsolatot tartani. Ennek köszönhetően az általuk gondozott családoknak a mi osztályunk tud anyagi segítséget nyújtani, és a nálunk segélyért jelentkezőknek pedig szükség esetén a családgondozók tudnak mentális, életvezetési segítséget adni.

– Visszatekintve az elmúlt évekre elmondható, hogy a szociális osztályon évek óta stabil szakembergárda dolgozik. Valamennyien nagy türelemmel és empátiával fogadják a hozzánk segítségért forduló embereket – mondta dr. Főfai Klára. – Természetesen minden igényt nem tudunk kielégíteni, ezért előfordul, hogy néhányan elégedetlenségüknek durva szavakkal adnak hangot. A többség azonban hálás a segítségért. Az ügyintézők évek óta betűrend szerint fogadják az ügyfeleket, így elmondható, hogy szinte mindenkit régóta ismernek, a problémájával együtt, és az ügyfeleknek is stabilitást jelent, hogy mindig ugyanahhoz az ügyintézőhöz kell fordulniuk, aki ismeri a helyzetüket.

– Én az osztály munkáját jónak értékelem. Aki emberekkel foglalkozik, az tudja, hogy ez nem egyszerű feladat, nem lehet mindenkinek megfelelni, de arra törekszünk, hogy a megadott keretek között emberségesen és humánusan járjunk el.

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy azt csinálja az életében, amihez a legjobban ért, és amire született. Dr. Főfai Klára ilyen, nagy fokú empátiával megáldott, kiváló szakember, aki évtizedek óta intézi a megyeszékhely szociális ügyeit. Mintegy negyven éve végzi tisztviselői munkáját, ebből 25 éve gyámügyi és szociális téren. Jelenleg a Szekszárdi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Igazgatóságának a vezetője, 63 éves, két felnőtt, családos fia van. Gábor jogász, Péter műszaki végzettségű. Két tündéri kisfiú unokája van, mindkét fia családjában egy-egy. Kristóf három és fél éves, Dominik másfél éves. Imádja őket, mondta az osztályvezető, és alig várja, hogy a nyugdíjas éveiben többet lehessen velük, annál is inkább, mivel Gáboréknál jövő év elején egy kislánnyal bővül majd a család.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában