Startra vár az Őszelő

2020.09.10. 11:30

Fesztivált próbáltak szervezni egy hét alatt Szekszárdon

Négy nap állt a Szekszárdi Közművelődési NKft. rendelkezésére, hogy megszervezze a Szekszárdi Őszelő programsorozatot, amit a vírus miatt lefújt Szüreti Napok pótlására találtak ki pár nappal korábban. A Béla király téren múlt péntek óta áll a színpad és a pavilonok, de nincs meg a közterület-foglalási engedély.

Brunner Mónika

20200904 Szekszárd Szekszárdon a Béla Király Standon illegálissan terület foglalási papírok nélkül felhúztak egy szinpadot. A programok egyenlőre nem indultak el rajta engedély hiányában. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Vélhetően nem sokan tudtak a megálmodóin, a szervezőkön és a felkért kiállítókon, fellépőkön kívül a Szekszárdi Őszelő programsorozatról, amely meghiúsulni látszik. Ez nem is csoda, hiszen a rendezvény ötletét a Kultúra, Civil Szervezetek, Városmarketing Bizottság (KCVB) mindössze egy héttel a rajt előtt, augusztus 28-án vetette fel, majd azt a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság (GVB) az augusztus 31-i ülésén hagyta jóvá.

Illés Tamás, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) képviselője, a GVB alelnöke szerint miután a Közművelődési NKft. ötvenezer fős rendezvényeket is szervezett már, így egy „százfős rendezvény megszervezése ilyen rövid idő alatt nem okozott számukra problémát”.

A hirtelen kitalált és megszervezett Őszelő mellett érvelve azt is elmondta, hogy az elmúlt hétvégén Tolnától Kalocsáig több hasonló rendezvényt tartottak. – Van kiállítónk, aki egy nagyobb székesfehérvári eseményt hagyott ott, hogy nálunk lehessen. A költségvetési fedezet megvan, miután az eddig elmaradt és elmaradó rendezvények, mint például a Pünkösdi Fesztivál és a Szüreti Napok részleges fedezetét az NKft. már megkapta – hangsúlyozta a városatya.

– Szeptember elsején már elkezdték felállítani a színpadot, de a közterület-foglalási engedélykérelem csak szeptember 2-án érkezett a hivatalba, amelyet nem adhattunk még ki – mondta lapunknak Ács Rezső polgármester. – A vírushelyzetben az egészség a legfontosabb, és nem volt garancia arra, hogy az ötszáz fős részvételi keretet nem lépik túl. Állásfoglalást kértünk a szakhatóságoktól, a rendőrségtől, a katasztrófavédelemtől, a kormányhivataltól, megtartható-e a programsorozat. Egyelőre várjuk a hivatalos véleményeket, amire a jogszabály által előírtak alapján még van idő, majd azután hozhatjuk meg a döntésünket – tette hozzá a városvezető.

Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője, a GVB elnöke elmondta, nem örülnének, ha elmaradna a rendezvény, és még reménykednek, hogy a polgármester megadja a közterület-foglalási engedélyt.

Zsikó Zoltán, a Babits kulturális központ ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy az augusztus 31-i GVB-döntést követően a központ szeptember 1-én kapott utasítást a szeptember 4-én kezdődő fesztivál megszervezésére. Tudni kell, hogy a zenés-táncos rendezvényekre szóló szakhatósági engedély beszerzése húsz nap is lehet. Zsikó Zoltán azt is elmondta, még szeptember elsején kért közterület-foglalási engedélyt a várostól, de a mai napig nem kapták meg. Ennek oka az lehet, hogy a Béla király téren nem lehet garantálni, hogy ötszáz embernél kevesebb gyűlik össze.

A programsorozaton neves szekszárdi borászatok és egy pálinkaház is kínálná a portékáit a Babits kulturális központ honlapjára kihelyezett beharangozó szerint. Lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondta, ők is meglepődtek, amikor megtudták, lesz egy ilyen esemény. Hozzátette, a szervezőktől hivatalos megkeresést nem kaptak, így nem tudnak érdemben nyilatkozni arról, mi alapján választották ki a kiállító pincészeteket.

Borítóképünkön: Napok óta üresen, fellépők nélkül áll a színpad a Béla király téren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában