ivóvízellátás

2020.09.28. 07:00

Még fertőtlenítik a vizet Nagyszékelyben

A nagyszékelyi lakosság aggódik, de bízik a legjobbakban, miután a település ivóvízellátását biztosító egyetlen termelőkút vízében bakteriológiai problémát észlelt a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. az ellenőrző mérések során.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A víz bakteriológiai problémáinak észlelése még szeptember eleje körül történt Nagyszékelyben. A szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) közleményt is kiadott az üggyel kapcsolatban. Azt írják, ideiglenesen nátrium-hipoklorit vegyszert kezdtek el adagolni a rendszeren, hogy a hálózati bakteriológiai problémákat megelőzzék, a hálózat elfertőződését elkerüljék. Mint közölték, ez a lakosság számára biztonságossá teszi a víz fogyasztását. Tájékoztatásuk szerint a szolgáltatott ivóvíz mikrobiológiai védettségét biztosító nátrium-hipoklorit mennyiségét várhatóan csökkentik.

A nagyszékelyi önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésen napirendre tűzte az ügyet. – A szolgáltató minden hónapban vizsgálja a vizet, így bukkantak a bakteriológiai problémákra. A legutóbb arról informáltak bennünket, hogy már csökkentették a klór adagolását. Arról is tájékoztattak bennünket, hogy már nem találtak baktériumot a vízben, de azt még szükséges folyamatosan fertőtleníteni. A hivatalban kaptunk néhány érdeklődő telefont erről helyzetről. A lakosok aggódnak, nehezen viselik ezt az egész helyzetet, de bíznak abban, hogy mielőbb rendeződik. Furcsa nekik és mindannyiunk számára, hogy klóros a víz, még ha már nem is annyira, mint a kezdetekkor – mondta lapunknak Klubecz Istvánné polgármester.

Nem ártalmas az egészségre

A településen szeptember eleje körül a szolgáltató laboratóriumi mérései 0,4 milligramm/liter szabad aktív klórt mutattak ki. Ez nem magas érték. Vizsgálatok bizonyítják, már 0,05 milligramm/liter klórtartalmú vízben is érezhető a klóros szag és íz. Az ivóvíz-tisztításban rutinszerűen alkalmazott alacsony koncentráció-tartományban a fertőtlenítőszer emberi egészségre azonban nem ártalmas, egészségterhelést nem okoz.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában