koszorúzás

2020.09.26. 15:06

Sváb katona sírját tisztelték meg

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Első világháborús katonai síremléket szenteltek Lengyel község köztemetőjében szombaton délelőtt. A sírkő felújítva került vissza helyére, ónémet felirata már magyarul is olvasható.

A Katonai Hagyományőrző, Hadisírgondozó Kulturális Egyesület elnöke, Győrfi Attila elmondta: lengyeli születésű, sváb származású katona sírjáról van szó, aki az első világháborúban megsebesült, és a lengyeli hadikórházban lelte halálát. A sírkő sokáig méltatlan körülmények között hánykolódott, míg civil összefogás eredményeként helyreállították, visszakerült eredeti helyére. A korabeli szokásnak megfelelően ónémet nyelvű síremlék a német önkormányzat segítségével magyar nyelvű táblával is kiegészült.

A köszöntők után Bognár Cecil szekszárdi népművelő és tárogatóművész előadását hallhatták a megjelentek. Ennek keretében olyan katonadalokat énekelt el, mint a „Ha kimegyek a doberdói harctérre” és az „Áldja meg az Isten azt az édesanyát” kezdetű énekek. Természetesen tárogatón is játszott hangszerkíséret gyanánt. Egy helytörténeti áttekintést követett a sírszentelés és a koszorúzás.

A programot a Katonai Hagyományőrző, Hadisírgondozó Kulturális Egyesület szervezte. A rendezvényen részt vett a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnoksága Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztályának vezetője, Demeter Attila alezredes és Markovics Milán Mór bonyhádi születésű százados és tábori lelkész. Képviseltette magát az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred Tolna és Baranya megyei zászlóalja, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pécsi és szekszárdi irodája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában