almanach

2020.09.04. 11:30

Várossá avatásának ötvenedik évfordulóját ünnepli idén Dombóvár

Két jelentős változás is történt az elmúlt egy évben a várossá avatásának jubileumi évfordulóját ünneplő Dombóvár életében, amely nagymértékben befolyásolja a település és a térség fejlődését egyaránt.

Varga Szilvia

Fotó: Makovics Kornél

A tavalyi önkormányzati választáson tizenhét év után új irányt határoztak meg a választópolgárok. Közel egy éve Pintér Szilárd, és nyolcan a tizenegy képviselőből a polgármesterrel együtt, közösen húzzák a város szekerét. Továbbá júliusban ismét bekapcsolódott a település a kistérség és a megye vérkeringésébe. Dombóvár képviselő-testülete úgy döntött az év elején, hogy a társulás részeként, a kistérség központjaként vállal felelősséget a másik tizenöt településért, a Tolna megye nyugati részén élő közel tizenötezer család jövőjéért. Ez a folyamat a júliusi társulási ülésen zárult le, amikor a településvezetők bizalmat szavaztak Pintér Szilárdnak és Dombóvár polgármestereként a Kapos-menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulás elnökévé választották.

Ez a két döntés óriási felelősséget és rengeteg feladatot jelent az új városvezetésnek. Sajnos az átadás-átvétel óta több tényező is hátráltatta a kezdeti lendületet, mint a leváltott városvezetés felhalmozott adóssága, vagy a veszélyhelyzet miatt megvont támogatások. Azonban Pintér Szilárd tapasztalt polgármester és nagyon jó kapcsolatot ápol Tolna megye vezetőivel, valamint élvezi Potápi Árpád János országgyűlési képviselő bizalmát, akik támogatják törekvéseit és segítik Dombóvárt a fejlődésében. Ezt bizonyítja, hogy szeptember 1-jén első ízben a város adhatott helyet az ünnepi közgyűlésnek, ahol az ez évi megyei kitüntetések kerültek átadásra.

– Az elmúlt egy év eseményeinek tükrében elmondhatom, hogy fontos lépéseket tettünk azért, hogy a valódi változás alapjait megteremtsük. Türelmet kértünk a választópolgároktól, mert a stabil gazdasági és szakmai alapok megteremtéséhez idő kell – hangsúlyozta Pintér Szilárd polgármester. – Ahogy a ház alapjának megépítésekor, ebben a szűk időintervallumban sincsenek még látványos eredményeink, de minden nap azon dolgozunk, hogy egyre közelebb kerüljünk közös céljaink megvalósításához. Az elmúlt hónapokban több olyan kisebb fejlesztést sikerült megvalósítani Dombóváron, amelyek vagy félbemaradtak, vagy forráshiány miatt nem épülhettek meg. Továbbá folyamatosan tárjuk fel az előző városvezetés hiányosságait, szabálytalanságait, és megtettük már az első lépéseket az elszámoltatás felé. Januárban arról döntöttünk, hogy a kerek évforduló jegyében teljen az év, méltó programokkal, eseményekkel. Elképzeléseinket a vírushelyzet átírta, azonban időt adott arra, hogy kellőképpen átlássuk a város jelenlegi helyzetét a térségben, a Dunántúlon és az országban egyaránt. Mérlegeltük adottságait és megszületett az a vízió, amellyel Dombóvár ismét visszanyerheti a környező települések elismerését, újra megszerezheti a városban és környéken élők bizalmát és elindulhat a fejlődés útján. Mindenképpen térségi szemlélettel kell a feladatot átlátni, hiszen a tizenöt település és Dombóvár nem élhet egymás nélkül. Azok a célok és tervek, amelyeket megfogalmaztunk, csak úgy válhatnak valóra, ha együttműködünk és közösen teszünk erőfeszítéseket. Remélem, hogy sok közös sikernek örülhetünk majd a következő években és a százéves évfordulón büszkék lesznek ránk utódaink – mondta Pintér Szilárd.

A fiatalok számára élhető települést hoznak létre

Az utóbbi időben átértékelődött a vidéki települések adta biztonság és nyugalom, amely még nagyobb jelentőséget ad annak, hogy a fiatalok számára élhető lakhelyet hozzanak létre, ahol megélhetést és jövőt tudnak biztosítani a családok számára. Ezért döntöttek amellett, hogy bővítik Dombóváron az ipari parkot, és vonzóbbá teszik a feltételeket a vállalkozók számára.

Döntöttek, és a kormány támogatását is elnyerték, így hamarosan egy sport- és szabad­idő-centrum valamint új mentőállomás épülhet. A turizmus fellendítését és Gunaras jelentőségének visszaállítását új attrakciók megvalósításában látják. Terveik között szerepel a Szigeterdőben egy szabadtéri színpad megépítése, és a Kossuth-szoborcsoport méltó elhelyezésére is vannak elképzeléseik.

Sipos Márton-díjjal tüntették ki Tarr Imrét a Megyenapon

A városban tartott megyenapi ünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte ünnepi beszédében, hogy a 109 település között ma már nincs olyan község, város, amelyről ne mondhatnánk el azt, hogy jó úton jár céljai megvalósítása érdekében. A kormány és a megye összefogásához, az itt élő közösségeket támogató együtt gondolkodásához kivétel nélkül szinte valamennyien csatlakoztak. A tizenegy kitüntetett közül a dombóváriaknak a legkedvesebb Tarr Imre testnevelő tanár, edző, aki tizenharmadik elismerését vehette át. Pintér Szilárd polgármester terjesztette fel a Sipos Márton-díjra az atlétika területén végzett utánpótlás-nevelő tevékenysége, a Dombóváron és a térségében élő fiatalok sportra való, elkötelezett ösztönzése, s a hazai illetve nemzetközi sikerek elérésében vállalt, kitartó munkája elismeréséül.

Tarr Imrének (jobbról) Orbán Attila gratulál az ünnepségen Fotó: Makovics Kornél

Tarr Imre a Tinódi Ház színpadán vehette át a megyei vezetők előtt az oklevelet és plakettet.

Részletes megyenapi beszámolónkat IDE kattintva olvashatják.

A település fejlődésének legfontosabb állomásai

Dombóvár a középkorban már létező település volt mezővárosi ranggal. A lakosság nagy része akkoriban mezőgazdasággal foglalkozott. A törökök kivonulása után Dombóvár újra kezdett építkezni.

1715. Ebből az időből származik egy pecsét „OPPIDUM”, mezőváros felirattal. Egészen 1878-ig viseli ezt a címet a település, akkor közigazgatási átszervezés miatt megszüntetik ezt a jogállást. Dombóvárt is nagyközségi rangba sorolják.

1870. Elindultak a vasúti vonalak kiépítésének előkészületi munkái, amely egy teljesen új irányt adott Dombóvárnak. Közlekedési központtá vált. A vasút nyomában megjelentek az iparosok és kereskedők, elindult a település polgárosodása. A település és a lakosság növekedni kezdett.

1900. Megkezdte működését a Hungária Vajkiviteli Rt. dombóvári központja. Legfőbb terméke a minőségi vaj volt, amellyel az országos kiállításon aranyérmet nyert.

1912. Megalapította Dőry Etelka a Dőry Konzervgyárat.

1914. Létrejött a MÁV Talpfatelítő Vállalat.

1919. Újdombóvár. Egy kétszáz holdas települést hoztak létre egy adott hivatás gyakorlói számára.

1925. Esterházy herceg gőzmalmot létesített, elkészült a Szent Orsolya-rendi zárdainternátus és átadták az Ipartestület mozgószínházát és vendéglőjét.

1929. Átadták az Esterházy Miklós Nádor Gimnázium épületét és a református templomot.

1930. Elkészült az evangélikus templom és megkezdődött a tanítás az újdombóvári iskolában.

1934. Felszentelték az újdombóvári katolikus templomot.

1958. Az első víziközmű-társulat alakult meg az országban Dombóváron.

1969. december A kórház ünnepélyes átadójával egészségügyi központtá vált a település.

1970. Április 1-jén Az Apáczai Szakközépiskola kultúrtermében Losonczi Pál, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke jelenlétében a megyei első titkár adta át az oklevelet, a várossá nyilvánítás dokumentumát.

Borítókép: Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke (balról), Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere, Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter és Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Megyenapon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában