sugárfelderítés

2020.10.01. 14:00

Szekszárdi veterán kapott rangos díjat

A vegyivédelmi szolgálat fellegvára Szekszárd volt a hetvenes évek elejéig. A század egykori katonái, civil szervezetbe tömörülve, ma is tartják a kapcsolatot. A szervezet elnökhelyettese kitüntetést kapott.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött fotó

Vincze György a napokban birtokosa lett a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatának. Az elismerést Magyarország honvédelmi minisztere adományozta a Magyar Honvédség Vegyi Szolgálata megalakulása 70. évfordulója alkalmából. A kitüntetést a járványhelyzetre tekintettel Szikora Mihály ny. ezredes, a SZEGZÁRD Veterán Vegyészek Baráti Társaságának elnöke adta át egykori bajtársának, aki egyébként az említett civil szerveződésnek az elnökhelyettese.

Mert ugyan Vincze György Budapesten él, 1971 és 1973 között azonban Szekszárdon töltötte sorkatonai szolgálatát az 5. önálló vegyi, sugárfelderítő századnál. Számos emlék köti Tolna megye székhelyéhez. Ebben az időszakban egyébként Szekszárd volt a vegyivédelmi szolgálat fellegvára. Így a sors különös rendezése, hogy a szolgálat hét évtizedes évfordulóján éppen egy volt szekszárdi vegyi, sugárfelderítő kap magas szintű elismerést. – Ötven évvel ezelőtt, bevonulásom idején Százhalombattán dolgoztam – emlékezett vissza fél évszázaddal ezelőtti önmagára. – Amikor megkaptam az értesítést, hogy sorkatonai szolgálatomat Szekszárdon kell letöltenem, átvillant bennem, hogy én még soha nem jártam ebben a városban. Néhányad magammal együtt az akkor még alhadnagyi rendfokozatú Szikora Mihály, a szakaszparancsnok kísért bennünket Szekszárdra. Jó közösséget mondhattunk magunkénak, összetartottunk, ezért lehettünk kiváló század, benne jómagam kiváló katona. Egyébként ma is összetartunk, már akik még köztünk vannak.

Vincze György hamarosan a század KISZ-titkára lett, ez a tisztség együtt járt a területi kapcsolatok ápolásával. Közreműködésével katonatársai különböző intézményekben, például iskolákban műsorokat adtak, vetélkedőket szerveztek a közönségnek. Ebből a munkából Vincze György is kivette részét, és még arra is jutott ideje, hogy játékával erősítse az Alpári SE megyei első osztályú kézilabdacsapatát. – A laktanyában az ellátás, az étel megfelelő volt, de a körleteket és a tisztálkodási lehetőséget már a spártai jelzővel jellemezném – folytatta. – Jómagam idővel rendfokozatban is előléptem, honvédból szakaszvezető lettem. Úgy tűnt, így is szerelek le, de azután közbejött – fogalmazzunk így – egy kis mulatozás. Ennek következtében 1973 októberében honvédként távoztam a seregből.

Vincze György a katonaság után Százhalombattán folytatta pályafutását, feldolgozásirányítóként dolgozott az olajfinomítóban, 1980-tól már fővárosi lakosként. Ma már nyugdíjas, és kapcsolata Tolna megyével rendszeres. Egy ideig többször is meglátogatta volt – ma már néhai – katonatársát Tolnán. Manapság pedig – ahogyan az az elnökhelyettestől várható – mindig ott van a SZEGZÁRD Veterán Vegyészek Baráti Társaságának elnökségi ülésein. Sőt, valamennyi ilyen és kapcsolódó rendezvény előkészítésében és lebonyolításában oroszlánrészt vállal.

Emléktábla van a laktanya falán

A SZEGZÁRD Veterán Vegyészek Baráti Társasága civil szervezet 2017 nyarán alakult Szekszárdon. A megalakulást követően, rövid időn belül sikerült elérni, hogy a lebontott laktanya még megmaradt főkapuja és környezete bekerüljön a helyi értéktárba. A század egykori katonái közadakozásból 2018-ban emléktáblát helyeztek el laktanyájuk falán.

A kezdeti, alig tizennégy fős találkozót követően a tavalyi rendezvényen már több mint száz fő vett részt.

Borítóképünkön Vincze György (bal oldalon) és Szikora Mihály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában