LMP sajtótájékoztató

2020.10.02. 16:34

Az élelmiszerek áfáját kívánják csökkenteni

Ihárosi Ibolya

Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót pénteken a megyeszékhelyen. Mint elmondta, a koronavírus okozta helyzet mély társadalmi és gazdasági krízist okozott Magyarországon, a kormány gazdaságvédelmi csomagja megbukott, sokan vesztették el az állásukat, sok család ellátás nélkül maradt.

Mindenkit érint az élelmiszerek drágulása, ezért az LMP szerint azonnali intézkedésre van szükség. Ilyen az alapvető élelmiszerek 27 százalékos áfájának 5 százalékra csökkentése, és erre a költségvetésben van is mozgástér, tette hozzá. Országos kampányt indítottak, mielőbb szeretnének százezer aláírást összegyűjteni, hogy a kormányt rávegyék az áfacsökkentésre.

A Fidesz célja, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legkisebb áfa terhelje, reagált az LMP által elmondottakra Horváth István (Fidesz-KDNP), a körzet országgyűlési képviselője. Ezért minden évben valamilyen élelmiszer áfáját csökkentették. Ma a sertés-, a hal- és a baromfihús, a tojás és a tej áfája is 5 százalék. Ha a költségvetés teherbíró képessége lehetővé teszi, tovább bővítik a kört.

Hozzátette, az LMP viszont teljesen hiteltelen a kérdésben, mert 2014 óta egyik áfacsökkentést sem szavazták meg, bezzeg most, a koronavírus okozta gazdasági nehézségek idején ezzel jönnek. – Fontos az áfacsökkentés, de jelenleg sokkal hangsúlyosabb feladatunk, hogy az emberek munkahelye és jövedelme megmaradjon, új álláshelyek jöjjenek létre – emelte ki a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában