gyümölcsfeldolgozó

2020.11.28. 16:00

Élelmiszeripari üzemek épülnek a városban

Élelmiszer-feldolgozó üzemcsarnok építése kezdődött nemrég Tolnán, a 6-os út fácánkerti elágazója melletti, Tolna felé eső üres telken.

Steinbach Zsolt

Fotó: Pámerné Bükky Klára

Mint azt a beruházó, a budapesti 2F-Bau Kft. ügyvezetője, a tolnai származású Wéber Viktor elmondta: Az Európai Unió társfinanszírozásával a Vidékfejlesztési Program keretében kiírt pályázaton elnyert támogatás segítségével mintegy 3 ezer négyzetméteres gyümölcsfeldolgozó és aszalóüzemet építenek. A beruházás értéke hozzávetőleg egymilliárd forint, ennek fele pályázati támogatás, a másik fele önerő. A tervek szerint elsősorban környékbeli termelőktől vásárolják majd a gyümölcs alapanyagot. A feldolgozóba egy élelmiszeripari mérnököt már felvettek, várhatóan további 7-9 dolgozónak tudnak majd munkát adni. Jelenleg az alapozó földmunkák zajlanak, a létesítmény jövő év augusztus-szeptemberben készülhet el. A termelés a tervek szerint a próbaüzem után, 2021 végén, 2022 elején kezdődhet.

Jelen fejlesztéssel szomszédos területen, a gyümölcsfeldolgozó-aszaló szomszédságában egy másik uniós pályázat támogatásával szintén épül egy hasonló nagyságrendű élelmiszeripari üzem, de az csak valamivel később. (A két létesítmény alapozó földmunkáit – praktikus szempontok miatt – egyszerre végzik el.) Ezt a projektet a budapesti Sunset Bau Kft. jegyzi. Ennél a beruházásnál a kivitelező kiválasztása még folyamatban van, várhatóan mintegy negyedévvel később kezdődhet az építkezés.

Ezen projekt esetében még folyik a piaci igények felmérése, így nincs végleges döntés az üzem konkrét profiljáról.

A legvalószínűbb azonban, hogy ebben a feldolgozóban biotermékek készülhetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában