rontja a levegőminőséget

2020.12.19. 18:10

Átmenetileg nem lesz tilos avart égetni januártól

Foray Nándor

Avarégetés

Forrás: MW

Fotó: Löffler Péter

Az országos tilalom egyelőre elmarad, a veszélyhelyzet alatt az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e a kerti hulladék égetését, és ha igen, milyen feltételekkel, írja az Agroinform.hu.

Fél éve harangozták be a jövőre érvényes országos tilalmat. A módosítást azonban a december 2-án megjelent kormányrendelet felülírja, amely szerint egyelőre a települési önkormányzatok rendeletének hatáskörében maradnak az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok. A veszélyhelyzet feloldása után viszont érvénybe lép a tilalom.

Az eredeti szabályozás célja a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme volt. Mivel ez most várat magára, a Levegő Munkacsoport a Hellovidek.hu-nak adott nyilatkozatában tiltakozott. A csoport munkatársa, Bendik Gábor szerint a légszennyezettség a koronavírus okozta problémákat is fokozza. A miniszterelnökséget vezető minisztertől emiatt tájékoztatást kértek.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában