könyvtár

2020.12.27. 15:20

Wéber Anikó ifjúsági regényei új kedvencek lettek

Foray Nándor

Forrás: Shutterstock

Csukás István és Lázár Ervin meséi örökzöldek, de friss kiadványokat is becsben tart a Gyermekkönyvtár vezetője, Nemes Rita, aki számos könyvet ajánlott karácsonyra.

Az idei évi könyvajándékozási trendről keveset tudnak, mert az új szabályok új szolgáltatásai miatt kevesebbszer és rövidebb ideig találkoznak az olvasóikkal.

Tapasztalataik szerint régen és ma is szívesen ajándékoznak könyvet karácsonykor az emberek. Ilyenkor többnyire a szép kiállítású, drágább albumokat, lexikonokat, könyvsorozatokat, mesegyűjteményeket vásárolják meg.

Természetesen figyelembe veszik a megajándékozott életkorát és érdeklődési körét.

– Mi itt a Gyermekkönyvtárban a legkisebbektől egészen a kiskamasz korosztályig kínáljuk az örökzöld klasszikusokat és a kortárs, mai újdonságokat – hívja fel a figyelmet Nemes Rita.

Töretlen népszerűségnek örvendenek Marék Veronika Boribon és Kippkopp könyvei, Csukás István és Lázár Ervin meséi, Bálint Ágnes új kiadásban megjelent meseregényei.

A legkisebbek körében igazi mai slágernek számítanak Berg Judit Maszat és Sári könyvei, Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi és Harcos Bálint Szofi könyvei, a külföldi szerzők közül pedig Axel Scheffler Pipp és Polli sorozata, Julia Donaldson humoros, tanulságos, nagyon mai történetei.

A már önállóan olvasni tudók körében továbbra is kedveltek a Stilton, az Egy ropi naplója, és természetesen a Harry Potter könyvek. Berg Judit Rumini könyvei pedig végre olyan kötelező olvasmánnyá váltak, amelyeket örömmel vesznek kézbe a gyerekek, már igazi, nagy rajongótábor alakult köré.

A színes gyűjteményükből jó szívvel ajánlja a különböző tudományterületek iránt érdeklődőknek a legújabb kiadású, friss ismereteket tartalmazó Mi micsoda? sorozatot, a kisebbeknek a könyvtárukban is járt Dániel András Kufli sorozatát, illetve az egyre népszerűbbé váló Vadadi Adrienn kedves, óvodás történeteit.

Az izgalmas kalandokat kereső iskolásoknak Kertész Erzsi Panthera sorozatát érdemes megismerni.

– Személyes új kedvencemként ajánlom a szintén nálunk vendégeskedett Wéber Anikó regényeit, aki nagyon érzékenyen és mégis érdekfeszítően ír a mai kamaszok problémáiról – mondta Nemes Rita.

A gyermekkönyvtár vezetője a történelem iránt érdeklődőknek Lőrinc László 25 szelfi az Árpád-korból és a török korból könyveit javasolja kölcsönzésre, amelyben az ismeretszerzés mellett jót derülhetünk a korabeli képzeletbeli posztokon, kommenteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában