A hét végén oltási nagyüzem várható

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

A megyében csütörtöktől nagy lendülettel zajlik az idősotthonokban, valamint a bentlakásos szociális intézményekben dolgozók és lakók koronavírus elleni védőoltással való ellátása – jelentette ki dr. Horváth Kálmán azon a sajtótájékoztatón, melyet csütörtökön délelőtt tartott Szekszárd-Palánkon, az Idősek Otthona bejárata előtt. A megyei kormánymegbízott hozzátette: saját eszközeivel és lehetőségeivel is igyekszik azon munkálkodni, hogy a megyében is minél többen vegyék igénybe az oltást. Az otthon lakóinak jelentős része egyébként éppen ezt tette a sajtótájékoztató idején, közel százhúszan éltek a lehetőséggel.

Dr. Horváth Kálmán arra is kitért, hogy Tolna megyében is megalakult a megyei oltási munkacsoport. A kormánymegbízott által irányított csoportot a Megyei Védelmi Bizottság egyes tagjain kívül, a Tolna Megyei Balassa János kórház főigazgatója, a háziorvosok megyei kollegiális szakmai vezetője, valamint a megyei mentőszervezet vezetője alkotják. Ez a bizottság végzi az összes szakmai követelmény biztosításával a megyében élő és önkéntesen jelentkező állampolgárok beoltásával kapcsolatos szervezési és koordinációs munkákat, a kormányzat által meghatározott oltási terv szerinti sorrendben.

– Az oltás ingyenes és ezzel a megoldással tudjuk elérni azt, hogy az országban, így megyénkben annak székhelyén is nagy védettség alakuljon ki a vírus ellen – hangsúlyozta a kormánymegbízott. – Ez a feltétele annak, hogy jól működjön a gazdaság, valamint megszűnjön számos olyan intézkedés, korlátozás, melyet az emberek jó része nyilván terhesnek tart.

A megyében egyébként az egészségügyben dolgozó, önként jelentkező személyek jelentős részének beoltása már megtörtént. Ez az első kör remélhetőleg a jövő héten lezárul. Ezzel együtt már most zajlik a következő forduló megszervezése, újabb jelentkezők is jelezték igényüket. Megyénkben az oltások során allergiás reakció ezidáig nem mutatkozott. Ugyancsak tart az oltási terv második kategóriájába tartozó, bentlakásos intézményekben lakók és dolgozók oltása is, így történt ez nemrég Bátaszéken, csütörtökön pedig Palánkon. A megyében összesen negyvennyolc ilyen jellegű intézmény van, közel kétezer lakóval. Hat helyszínen az ott lakók jelentős része, például betegség miatt most nem oltható, de az összes többiben ezen a hétvégén megtörténik a szérum beadása. Az oltást a bonyhádi, dombóvári és szekszárdi kórház oltócsapatai végzik. Az ötven fő alatti létszámmal rendelkező szociális intézmények ápoltjait a háziorvosok oltják, ugyancsak e hét végén.

Borítóképen: Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott a Palánki Idősek Otthona előtt, az intézményben a szekszárdi kórház oltócsoportja tevékenykedett

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában