egészség

2021.01.18. 16:20

Csábító, bőséges uzsonnára harap a gyerek

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Manapság még fontosabb, hogy finom, csábító és bőséges uzsonnát vigyenek magukkal a gyerekek, mert előfordul, hogy egy hétköznap a különórákkal együtt akár tíz órát is távol vannak otthonról. Ezalatt az idő alatt nemcsak az a fontos, hogy tele legyen a hasuk, de az sem mindegy, mit esznek, hiszen a napi javasolt öt étkezésből – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora – minimum hármat, de sokszor akár négyet is az iskolában fogyasztanak el.

Kövessük a 3E-szabályt! Energia-Erő-Egészség. Erre van szüksége egy fejlődő szervezetnek, és a 3E-vel jól megjegyezhetjük, mire kell figyelni, ha teljes értékű és változatos uzsonnásdobozt szeretnénk készíteni.

Energia: kenyerek és gabonafélék. Ezek szénhidrátot tartalmaznak, ami az energiát adja.

Válasszunk naponta kettőt az alábbi ételek közül: szendvicsek, wrapok, kenyerek, házi készítésű muffinok, sütemények, zabkása, tejberizs, fritatta, felfújt, omlett.

Erő: tejtermékek a csontok növekedéséhez, húsok az erős izmokért. Elsősorban a fehérjedús táplálékok tartoznak ide. Válasszunk naponta egyet az alábbiak közül: egy maréknyi olajos mag (dió, mandula, mogyoró) vagy diákcsemege, snackkolbász, sajtkockák, főtt tojás, joghurt.

Egészség: zöldségek és gyümölcsök, tele ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokkal, melyek nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez.

Minimum napi kettő kerüljön a dobozba ebből a csoportból: friss gyümölcs, gyümölcssaláta, zöldséghasábok, sárgarépagolyók, smoothie.

Jó, ha szép

Az iskolai büfében vagy az útba eső gyorsétteremben kapható finomságokkal persze nem könnyű versenyeznie a szülőnek, hiszen az „egészséges” a gyerekek szemében nem igazán menő. Ezen sokat segíthet egy szép uzsonnásdoboz, és az, ha amit beleteszünk, jól néz ki, finom. Írjuk össze előre, hogy mit tervezünk uzsonnára, és amit lehet, készítsük el előre. Például főzzünk egyszerre több dobozkányi zabkását, vágjunk fel előre egy nagyobb adag zöldséghasábot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában