Hajdan

2021.01.25. 19:10

Fél évszázada vasbeton borsilókkal kísérleteztek

„Ezen a héten történt” sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

60 ÉVE Szakasits Árpád, az MSZMP Központi Bizottsága és a Béke Világtanács tagja Simontornyán, az ott tartott békegyűlésen mondott ünnepi beszédet. Másnap Bonyhádon, a járási népfront-bizottság ülésén, majd az aparhanti békegyűlésen szólalt fel.

60 ÉVE a megyében egyedül a szakcsi Új Élet Tsz gyártott seprűt. „Minden nap átlagban 400 új seprű hagyja el a szakcsi termelőszövetkezet üzemét. A múlt hét végéig már 10 000 cirokseprűt gyártottak és szállítottak el a termelőszövetkezetből.”

60 ÉVE Csehov-műveket mutatott be a Szekszárdi Garay János Gimnázium irodalmi színpada. Kaszás Imre és Szalai Tibor rendezésében Maros Éva, Dobos Gyula, Kiss György, Bélteki Domonkos, Wéber Aranka és Levente Péter lépett színre. Utóbbi személy lett később, televíziós műsora révén az ország Móka Mikije.

50 ÉVE új tárolási lehetőség kihasználásával kísérleteztek a Szekszárdi Állami Gazdaságban. „Sav- és lúgálló, különleges vasbetonból építettek borsilókat, amelyek egyenként 300 hektoliter bor tárolására alkalmasak. Az eddigi számítások szerint az új megoldás 60 százalékkal olcsóbb a hagyományos tárolási módnál.”

50 ÉVE a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Tangazdaságának tolnai keltetőüzeméből „körülbelül 28 ezer naposcsibét indítottak útba külföldre. A szállítmány fele az NDK-ba, fele pedig Csehszlovákiába ment.”

35 ÉVE a Szekszárdi Nyomdában rendszerbe állították a világszínvonalat képviselő, új berendezést. „Eddig a naptárakat olyan gépekkel nyomták, melyek egy menetben csak egy színt nyomtak, és viszonylag lassan dolgoztak. Ez a most vásárolt heidelbergi gép két színt nyom egyszerre, és óránként tízezer ív hagyja el a nyomóformákat.”

35 ÉVE a Nagymányoki Általános Iskola negyven sportolóból álló csapata sítáborozásra indult Csehszlovákiába, Hlinik község úttörőcsapatának meghívására. „A viszonzásra nyáron kerül sor; a nagymányokiak meghívására a hliniki úttörők balatoni táborozáson vesznek részt.”

35 ÉVE A Dalmandi Mezőgazdasági Kombinátban a silóteret újra hasznosították. „Nem szedték szét a betonépítményt, hanem raktárt építettek fölé. Az ikersilóból így lett ikerraktár, 67 millióért. Egyik-egyik 2500 tonna szemes terményt tud befogadni.”

25 ÉVE „a korábban elnyert »A kosárlabdázás városa« cím után újabb szép sportsikerben részesült Paks városa. A szombati ASE–Körmend kosárlabda-mérkőzés előtt Gallov Rezső államtitkár, az OTSH elnöke »A nemzet sportvárosa« kitüntetést nyújtotta át Herczeg Józsefnek, Paks polgármesterének.”

25 ÉVE a sűrűn hulló hó ellenére több százan vettek részt Kakasdon Sebestyén Ádám temetésén. „Sebestyén Ádám beírta nevét a magyar néprajz aranykönyvébe” – mondta Andrásfalvy Bertalan, aki a Magyar Néprajzi Társaság nevében búcsúztatta az elhunytat.

25 ÉVE lezajlott a Szekszárdi Garay Gimnázium szalagavató ünnepsége. Az iskola századik tanévében öt osztály 136 diákja készült az érettségire.

Borítóképünk: a Garay gimnáziumban műsorral kezdődött és szalagtűzéssel folytatódott az ünnepség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában