megváltozott élet

2021.01.11. 20:00

Havi egyszer vásárolnak, és a fagyasztót használják

Az egész életünk megváltozott. Havonta egyszer elintézzük a bevásárlást, fagyasztunk, és például az akkor vásárolt öt-hat kenyeret esszük egész hónapban. A házainkból aztán már ki sem mozdulunk – mondta lapunknak Kótainé Nagy Katalin, az 1989-ben alapított varsádi Őszirózsa Nyugdíjas Klub elnöke.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Kótainé Nagy Katalin elnök elmondta, hogy a településen nagyon jó a dolguk. A nyugdíjasok rendelkezésére bocsátják a falugondnoki autót, így sokan azzal utaznak Gyönkre vásárolni, az ottani boltot mindössze tíz perc alatt elérik. Varsádon kisbolt van, így ott csak az apróságokat veszik meg az idős emberek.

– Előfordult, hogy amikor kicsit rosszabb közérzetem lett, és nem tudtam volna felszállni a buszra, abból sem volt baj. Egyáltalán nem muszáj elindulnunk, a falugondnok bevásárol nekünk, mindent hoz, amit kérünk. Varsádon a nyugdíjasainknak vannak fagyasztóik, így egy hónapban elég egyszer vásárolni.

Szerencsére idáig mindenkit elkerült a koronavírus megbetegedés – mondta lapunknak, hozzátéve, ugyan csak tíz taguk van, de kapcsolatban állnak számos nyugdíjas szervezettel, így mindig tudják egymásról, kivel mi van. Telefonon és interneten tartják a kapcsolatot, és már nagyon várják, hogy véget érjen a koronavírus járvány.

– Állandóan küldözgetjük egymásnak a jobbnál jobb recepteket. Segítjük a másikat, kicseréljük a tapasztalatainkat, ötleteinket. Én csak azt mondom mindenkinek, hogy aki egész évben megeszi azt a bizonyos mennyiségű zöldséget, akkor még vitamint sem kell szednie.

Nekem rengeteg csicsókám termett, adtam belőle másoknak is, egyék nyersen, főve, nagyon egészséges, rendben tartja a bélflórát. Nemrég készítettem magamnak sárgarépa főzeléket, az is csupa egészség. Magamról veszem a példát: naponta eszem a zöldségeket, és soha influenzás sem voltam – mondta.

Ismertette, hogy a nyugdíjasok az összejöveteleket hiányolják a legjobban. Talán emiatt vannak a legjobban elkeseredve. Mindig is közösségi emberek voltak, így a pandémia miatt, úgy érzik, jelentős hátrányt szenvedtek. Arra számítanak, hogy márciusban már véget ér a járvány, és egy hatalmas bulival megünnepelhetik a koronavírus betegség végét.

Kótainé Nagy Katalin elnök a nyugdíjasok helyzetéről elmondta, hogy sajnos észrevették az árak emelkedését, és ezért már nagyon várják az egyre inkább megemelt nyugdíjaikat.

Segítik a gyönkieket

Az Őszirózsa Nyugdíjas Klub a közelmúltban ismét jótékony céllal adományozott. Egy sarok ülőgarnitúrát ajánlott fel a gyönki Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálatnak, hogy azt a szociális intézmény a nappali foglalkoztatójában használhassa. A bútorzatot már el is vitték.

– Egyelőre nem tudjuk, hogy mikortól és milyen feltételekkel lehet részt venni nappali közös időtöltéseken, még várjuk az ezzel kapcsolatos tájékoztatást. Mindenesetre a nyugdíjasoknak már nagyon hiányzik a közösségi élet, amelyre már rá is fér egy kis újítás – mondta Kótainé Nagy Katalin elnök.

Borítóképünkön: A nyugdíjasok az összejöveteleket hiányolják a legjobban, talán ezek elmaradása miatt vannak a legjobban elkeseredve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában