Bartina túra

2021.01.20. 07:00

Negyvenkilenc túrázó már teljesítette valamelyik távot

A Bartina túrát is rendhagyó módon tartják meg idén, a koronavírus-járvány miatt. Az ezres létszámot azért így is szeretnék elérni. Az első napokban száznegyvenketten neveztek.

Foray Nándor

2020.01.18 Szekszárd, Szekszárdon megrendezésre került a Bartina Túra. Rengetegen vettek részt az eseményen. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A Bartina túra, a régió meghatározó téli túrája idén ünnepli a huszonkettedik születésnapját, amelyet az Ifjúsági Unió Szekszárd egyesület szervez. Az idei eseményt úgynevezett instant túraként tudják megrendezni, ami annyit takar, hogy közel két hónapos (január 16-ától február 28-áig tartó) idősávot hagynak a teljesítésre.

Mindenki az általa választott időpontban vághat neki a túrának egyedül vagy kis csoportban gyalogosan vagy futva. Idén négy távon lehet indulni (7,7, 15, 34,1 valamint 43,3 kilométeren), azonban idén is új útvonalak várják a teljesítőket. Mindegyik táv Szekszárdról indul és oda is tér vissza.

A hosszas informatikai fejlesztéseknek köszönhetően sikerült megteremteni a szabályozásoknak megfelelő túrázás feltételeit. Egy telefonos platform (GeoGo) szolgál a GPS-alapú teljesítés igazolására. Ehhez mindössze egy okostelefon szükséges. Az erdőben irányítótáblákat helyeztek ki, letölthető térképet biztosítanak, illetve szalagozással segítik a tájékozódást. A nevezést online adhatják le az indulni vágyók a www.bartinatura.hu oldalon egészen február 25-ig. Az esemény csatlakozott az Ötpróba sorozathoz, így a megadott szintidőn belül teljesítők virtuális pontokat gyűjthetnek. Továbbá minden sikeres teljesítő bronzjelvényt és oklevelet kap, melyet postai úton juttatnak el nekik. Így az érintkezések számát minimálisra tudták csökkenteni, és a szabályoknak eleget tevő virtuális eseményt tudtak ajánlani a túrakedvelőknek.

Idén a megszokott, erdőben felszolgált forralt borról és energia-utánpótlásról mindenkinek magának kell gondoskodnia, hiszen önellátó a túra. Az esemény jellegéből adódóan rendőri és mentős ellátást a szervezők nem biztosítanak a közel két hónapos időszak alatt. A lehullott hó és jeges szakaszok miatt ajánlott a túrabot használata.

A regisztrációs időszak első négy napján száznegyvenkét nevezés érkezett, és negyvenkilenc ember teljesítette ezidáig már sikeresen a négy táv valamelyikét.

A mostani helyzet lehetőséget ad akár a hétköznapi teljesítésre, akár különböző túratáv kipróbálására is. Bíznak benne, hogy az ezerfős létszámot sikerül elérniük.

– Az előző évi szponzorok jelentős része idén is mellénk tudott állni, ezúton is köszönjük a támogatásukat – nyilatkozta Farkas Péter szervező.

Borítóképünk archív felvétel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában