ÁSZ-ellenőrzés után

2021.03.05. 16:20

Korszerűsítették az iratkezelési szabályzatot a nagykónyi oviban

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

A Nagykónyi Óvoda és Főzőkonyha arról tájékoztatta lapunkat: tudomásul vették az Állami Számvevőszék múlt év végi megállapításait, amely során nyolc pontban sorolták fel, mit várnak el intézményüktől. A kötelezettségeik egyik része például, hogy optimalizálják a mai viszonyokra az irodaszabályzatukat.

A Nagykónyi Óvoda és Főzőkonyha ezzel kapcsolatban ismertette, hogy ennek már eleget tettek, az új iratkezelési szabályzatukat elküldték a Tolna Megyei Levéltárnak véleményezésre, és jelenleg a válaszra várnak. Többi kötelezettségüknek is eleget tesznek, valamint a jogszabályoknak megfelelően járnak el. Az intézmény arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az óvodájukba harminckét óvodás jár.

Mint ismert, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) még a múlt év végén hívta fel a figyelmet az óvoda és főzőkonyha ellenőrzésére, amelyet a helyi önkormányzat képviselő-testülete nyolc éve alapított. A vizsgálatok kitértek arra, hogy az intézmény belső kontrollrendszere biztosította-e az átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit. Kiépítette-e a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritási kontrollokat. Adottak-e egy teljesítményellenőrzés lefolytatásának a feltételei. Az ÁSZ megállapította, hogy az intézmény integritás elvű működése nem volt biztosított, mivel az ezt támogató kontrollokat nem alakították ki. A szervezeti teljesítmény mérésére alkalmas követelményeket, így a minőségi pénzköltés feltételeit, szintén nem alakították ki. Az ellenőrzés feltárta, hogy 2018-ban az intézmény nem biztosította a közpénzekkel való szabályszerű, átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeit. A számvevőszék a feltárt szabálytalanságok kijavítása, illetve jövőbeli elkerülése érdekében tette meg nyolc javaslatát. Az óvoda és főzőkonyhának harminc napon belül kellett intézkedési tervet készíteni. Az intézmény gazdálkodási tevékenységét a nagykónyi közös önkormányzat látta el. Az intézmény beszámolója szerint 2018-ban harminckét és fél millió forint költségvetési bevételt és 61,9 millió forint finanszírozási bevételt ért el, továbbá közel 93,4 millió forint központi költségvetési kiadást teljesítettek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában