Gyűjtemény

2021.03.20. 11:30

Mesés életművet örökít az utókorra

Gáti Mariann hetvenéves, és lassan, de biztosan készül a visszavonulásra. Az alkotásaiból létrehozott faddi magángyűjteményt fia fogja továbbműködtetni, s látogatható kiállítóhely lesz a jövőben is.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Egyszer minden mese véget ér. A meseházi mese is. A faddi képzőművész, Gáti Mariann hetvenéves, és visszavonulni készül. Házát, az alkotásaival berendezett látogatható magángyűjteményt, a Mítosz Galériát, és az annak udvarán létesített Meseházat több ezren felkeresték már az elmúlt évtizedek során.

Még nem tervezi a bezárást, csak összegzést végez. Pakol, szelektál, rendszerez. Az épület felújításába is belevágna még – férje, Ragó Károly hathatós közreműködésével –, ha a Teleki László Alapítványhoz benyújtott értékmentő pályázata nyerne. Teljesen rendezett körülményeket szeretne teremteni az utána jövők számára.

Egyik fia az USA-ban él, a másik Szekszárdon, de tervezi a Faddra költözést a párjával, és a szülők kulturális, közéleti tevékenységének folytatását, vagyis a gyűjtemény egyben tartását és bemutatását.

Gáti Mariann 1986 óta készíti egyedi műveit. Nála az egyediség nem pusztán a formai, a színvilágra, vagy a hordozó anyagra értendő, hanem minderre együttvéve. Fest merítős papírra, üvegre, deszkára. Készít grafikákat, pasztell- és olajképeket, fa- és agyagszobrokat, tűzzománcot. Táplálkozik a hétköznapi, vidéki életből, a mesékből, a nagy írók műveiből, de minden impulzust speciális szűrőrendszerein átengedve elegyít alkotássá. Képeit, kisplasztikáit gyakran díszíti flitterrel, gyönggyel, textíliával, búzakalásszal. Szabadon alkot, „szabálytalanul”.

Háza is kiállítóhely, és a mellette lévő Meseház is. Ez utóbbiban turistáknak, gyermek és nyugdíjas csoportoknak előadásokat, foglalkozásokat is tart. A pandémia miatt persze most visszaesett a forgalom, és mivel elhatározta a fokozatos, de biztos visszavonulást, vélhetően a járvány elmúlta után sem lesz minden a régi. A stafétát átvevő fiataloktól függ, mennyire pörögnek majd fel az események a Meseházban.

– Az alkotókészség nem személyes érdem – vallja –, hanem a Teremtő ajándéka. Hálás vagyok a családomnak, a továbbgondolásra ösztönző irodalmi művek szerzőinek és az égieknek, hogy az elmúlt évtizedekben olyasmivel foglalkozhattam, amiben örömömet leltem, s amivel másoknak is örömet szerezhettem. Értéket hoztam létre, amit méltóképpen szeretnék itt hagyni. A fiamék tovább működtetik a kiállítóhelyet, s lesz Faddnak egy, remélhetőleg sokak által látogatott képzőművészeti gyűjteménye.

Az USA-ban is voltak kiállításai

Az állandó, otthoni tárlatán kívül 63 kiállítása volt Gáti Mariann-nak. Ezek közül három az USA-ban: egy Los Angelesben, kettő San Diegóban. Az ott élő magyarok meghívásának tett eleget. A sokoldalú alkotó verseket és meséket is ír, melyeket gazdagon illusztrált képeskönyvekben ad közre. Eddig három kötete jelent meg: Napból jöttem, Járatlan utakon, Kékmadaras dal.

Munkásságáért több elismerést kapott: „A Tolna megyei művészetért” plakett (2006), Tolna megyei Príma-díj (2011), „A Magyar Kultúra Lovagja” életműdíj (2014), Babits-díj (2018). Egy alkalommal II. János Pál pápa is küldött neki dicsérőlevelet, dedikált fényképpel. Feladatának tekinti, hogy az anyagi világnak, a szellemi világba való felemelését segítse, műveivel szolgálja.

Borítóképünkön: Gáti Mariann lakása alkotásait bemutató, látogatható kiállítóhely is egyben. Az alkotó szeretné az épületet felújítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában