Otthon is használható már az antitestteszt

Már kapható a gyógyszertárakban is a Covid–19-diagnosztikai gyorsteszt, amely öntesztelésre alkalmas. Segítségével közel százszázalékos pontossággal megtudhatjuk, átestünk-e már a fertőzésen, ezáltal azt is, hogy kialakult-e a védettség.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20210115 Kaposvár A közösségi élet visszaszorításával és a középiskolások online tanrendjével a cseppfertőzéses betegségek esetszám csökkenése figyelhető meg. Míg a korábbi évek hasonló időszakában halomra vásároltuk a légúti megbetegedések orvoslására szolgáló gyógyszereket, addig egy éve alig vettünk belőlük. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: SH

Fotó: Lang Róbert

A Biosynex-gyorsteszt néhány hete elérhető a patikákban, így a legtöbb Tolna megyei gyógyszertárban is. Nem keveset kell fizetnünk, hogy kiderüljön, átestünk-e a Covid–19-en. A teszt 6900–7500 forintért vásárolható meg, de a patikák online felületein akár 6400 forint körüli áron is megrendelhető. Ezért nem kell bejelentkeznünk sehova, nem kell várni az orvosra, magunk el tudjuk végezni a tesztet.

Egy olvasónk a napokban vásárolt ilyet, mivel szüleivel egy háztartásban él, ezért tudni szeretné, volt-e fertőzött, tehát megfertőzhette-e nyugdíjas családtagjait. A gyógyszertárban az eladó elmondta, akkor érdemes a tesztet elvégezni, amikor már tünetmentes.

– Ha hetekkel ezelőtt gyengélkedtünk, fájt a torkunk, vagy bármilyen, a betegségre utaló tünetet tapasztaltunk, és meg szeretnénk tudni, a Covid–19 vírus volt-e a szervezetünkben, arra alkalmas a teszt – mondta. Ezzel ugyanakkor nem tudjuk meg, hogy fertőzőek vagyunk-e, csupán azt jelzi, hogy bármikor is kapcsolatba kerültünk-e a vírussal. Egyes, a fertőzés korai szakaszában levő betegeknél ráadásul álnegatív eredményt is mutathat.

– Nem különösebben kapkodnak utána, de a múlt héten öt darabot is vitt egy fiatalember a családjának – mondta az eladó. Volt, aki még tavaly volt beteg, és most megér neki ennyit, hogy megtudja, a Covidot kapta-e el, vagy másféle fertőzés okozta a tüneteit.

A teszt használata nagyon egyszerű, minden egyértelműen le van írva a használati utasításban, és a hozzá tartozó eszközök is azt segítik, hogy a lehető legbiztonságosabban elvégezhető legyen otthoni körülmények között is. Az ujjunkat kell megszúrni, és vérből mutatható ki az eredmény, amely nem használható sehol, azaz igazolást semmihez sem ad, felmentést bármely járványügyi szabály alól pláne nem, de az kiderülhet, kell-e még tartanunk a fertőzéstől.

A memóriasejtek segítenek az ellenanyag létrehozásával

A gyógyszerész elmondta, előfordulhat az is, hogy annak ellenére, hogy valaki igazoltan covidos volt, nem mutatott ki a teszt antitestet. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem lehetünk védettek, ugyanis, bár az ellen­anyag szintje csökken a fertőzés elmúltával, ez nem annak a jele, hogy az immunrendszer nem tölti be a feladatát. Ez az immunválaszra jellemző szokásos folyamat normális lépése.

Az antitestek számának csökkenése nem jelenti az immunitás csökkenését. Az ellenanyagot elsőként létrehozó memóriasejtek ugyanis még mindig jelen vannak, és készen állnak arra, hogy szükség esetén újra antitestet termeljenek. Ezért érdemes reménnyel fogadni a Covid–19 ellen kialakított vakcina adta esélyeket.

Borítóképünk: A patikák készletében megjelent a gyorsteszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában