Beismerte tettét

2021.03.25. 15:30

Távollétében ítélték el a gyűrűtolvajt

Próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követett el lopást az a férfi, akit az eredménytelen elfogatóparancsok miatt most távollétében ítélt el a bíróság.

I. I.

Forrás: Shutterstock

Távollétében ítélt harminc nap elzárásra lopás vétségének elkövetése miatt egy férfit a Szekszárdi Járásbíróság. A 120 ezer forint értékű vagyonelkobzás mellett meg kell fizetnie a huszonhétezer forintos bűnügyi költséget is, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A vádlott nőtlen, kiskorú gyermeke nincs. Az általános iskola nyolc osztályát végezte el, állandó munkahelye, rendszeres jövedelme, szakképzettsége, vagyona nincs.

A férfi 2018. december 11-én reggel egy szekszárdi üzletben – kihasználva az eladó pillanatnyi figyelmetlenségét – a pulton lévő tálcáról ellopott egy 120 ezer forint értékű női aranygyűrűt. Az ítélkezés során a bíróság figyelembe vette a vádlott rendőrségen tett beismerő vallomását. Ennek során a férfi azt is elmondta, hogy tettét megbánta. Ezen túlmenően a bíróság felhasználta az üzlet kamerafelvételét, a felismerésre bemutatásról szóló jegyzőkönyvet, a rendőri jelentéseket és a vádlottra vonatkozó nyilvántartási adatokat.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a beismerő vallomást, az idő múlását, ugyanakkor súlyosító körülménynek minősült, hogy a férfi már többször volt büntetve. A szóban forgó lopást két különböző ügyben kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

Azért telt el hosszabb idő a bűncselekmény elkövetése és az ítélethozatal között, mert a vádlott ismeretlen helyen tartózkodik. Nem tudták neki kézbesíteni az értesítéseket és iratokat. Az ellene kibocsátott elfogatóparancsok eredménytelenek maradtak. A rendőrség tudomására jutott egy külföldi cím is, de ezen sem lehetett a vádlottat eléri. Végül az ügyészség indítványára távollétében hoztak ítéletet.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában